open-navfaktor-logo
search
Grad na Neretvi
U Mostaru sve više gostiju; Krešić: Najviše dolaze na jednodnevni izlet, želja nam je da se to promijeni
Turistička sezona u Mostaru uveliko je počela i gosti pristižu iz svih krajeva svijeta.
27.06.2023. u 07:41
get url
text

Očekivanja iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) su takva da bi ova sezona mogla nadmašiti i onu iz 2019. koja je bila rekordna.

- Moram istaći kako je najviše onih koji dolaze na jednodnevni izlet, iako je naša želja da se to promijeni, te da imamo više turista koji će ostati nekoliko dana - kaže Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

Prema njegovim riječima, ove godine veliki je broj gostiju iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja poput Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Francuske, SAD-a...

- Puno je onih koji po pitanju vjerskog turizma posjećuju Međugorje, a onda obavezno svrate i u Mostar - dodaje Krešić.

Najviše se, kaže, posjećuje stara jezgra grada, Stari Most, te još nekoliko kulturno-historijskih spomenika po kojima je grad na Neretvi poznat.

- Kod nas vlada ona - "ko nije vidio Stari most, nije bio u Mostaru". Grad je nedavno uradio i karticu sa kojom gost može posjetiti i Stari most, te još nekoliko vrijednih destinacija, među kojima su i muzeji i stara derviška tekija u Blagaju. Tu je i Franjevački samostan koji je isto tako interesantan turistima - navodi Krešić.

Područje Mostara poznato je i po gastro i eno ponudi.

- Hercegovina je čuvena po dobroj domaćoj kuhinji, koja je mješavina mediteranske i kontinentalne, ali i vrhunskim vinima, što itekako privlači goste - dodaje Krešić.

Što se smještajnih kapaciteta tiče, iz Turističke zajednice HNK ističu kako ih ima dovoljno i u Mostaru, okolini, ali i šire u Hercegovini.

- Smještaj gostiju nije problem da ih ima još više - kaže Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.