open-navfaktor-logo
search
Zbog medijskih istupa
U MUP-u KS ispitivali sindikalca Ćatića da li je "spominjao rad organa vlasti u negativnom kontekstu"
Nakon što su Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i policajac Amir Bašić u javnim istupima otvoreno govorili o problemima policijskih službenika i neuslovnosti u kojima rade, obojica su dobila poziv na razgovor iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.
18.11.2022. u 15:37
get url
text

VEZANI TEKST - MUP KS proganja i predsjednika sindikata, Vlada šuti: Problem im što se javno govori o lošim uvjetima rada

Kako nam je rekao Ćatić, na razgovoru je upitan da li je imao saglasnost policijskog komesara da istupi u medijima te da li je spominjao rad organa vlasti u negativnom kontekstu.

- Oni vode unutrašnju istragu, zbog javnog istupanja, protiv obojice. Kolegu za onaj jedan istup, a mene za sve istupe za koje su istragom utvrdili da sam izlazio u javnost. Pokušavaju napraviti getoizaciju od MUP-a KS, ali im to nećemo dozvoliti. Ovim načinom njihovog rada onemogućuje se sindikalno djelovanje u skladu sa važećim propisima u BiH, ali i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama i propisima o pravima radnika. Mi im nećemo to dozvoliti - kazao je za Faktor Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS. 

VEZANI TEKST - Šatorović o pritiscima na policajce i sindikalce u KS

Predsjednik Samostalnog saveza sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović ranije je javno pružio podršku Ćatiću i Bašiću. 

- Imamo podršku i od SSSBiH i Šatorovića. Ja nisam bio u mogućnosti da mu se obratim zbog smrtnog slučaja koji sam imao za vikend, ali ću mu se u svakom slučaju obratiti ispred našeg Sindikata sa aktom namjere, buduće sindikalne saradnje, pomoći i da dogovorimo naš eventualni zajednički pravac djelovanja, u kojem bi smislu išao, s obzirom na to da su nam javno izjavili podršku - rekao je Ćatić te dodaje da vođenje unutrašnje istrage protiv njega predstavlja najgrublje kršenje normi međunarodnog prava na slobodu javnog istupa i govora ispred Sindikata na očuvanju radnih, pravnih, socijalnih i ekonomskih prava radnika.

VEZANI TEKST - MUP KS proganja policajce koji se javno žale da u istim uniformama i obući rade sedam godina!

- Uposlenici MUP-a KS nisu životinje, nego ljudi koji su za vrijeme pandemije na svojim plećima iznijeli najveći teret krize. Na ovaj način, MUP KS pokušava ugušiti radnički pokret za zaštitu prava policajaca, državnih službenika i namještenika o kojem smo počeli javno govoriti sa materijalnim dokazima. Stigao nam je i odgovor od inspekcije, novi, za PS Trnovo.

Utvrdili su i tu nepravilnosti. Po našem prigovoru, osim inspektora zaštite na radu, naknadno se uključio i sanitarni inspektor, koji je donio negativno rješenje. Sramota. Zima dolazi, a uposlenici u PS Trnovo će boraviti u objektu bez grijanja i elementarnih uvjeta za rad. U svakom slučaju i na ovaj akt od inspekcije ćemo u skladu sa Zakonom o slobodi i pristupu informacijama tražiti da nam se dostavi rješenje - poručio je predsjednik Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.