open-navfaktor-logo
search
Odblokiran rad
U naredni utorak Skupština HNK nakon osam mjeseci pauze
Za očekivati je kako će dnevni red sjednice biti obiman
08.10.2019. u 19:24
get url
text

Na danas održanoj sjednica Kolegija Skupštine HNK zakazana je sjednica ovog zakonodavnog tijela za naredni utorak (15. 10), te se raspravljalo o dnevnom redu, potvrđeno je za Faktor.

S obzirom na to da Skupština HNK nije zasjedala osam mjeseci, za očekivati je kako će dnevni red sjednice biti obiman i kako će se na njemu naći brojni prijedlozi zakona, inicijative, odluke. Tako će se na dnevnom redu, kako doznajemo, konačno naći Zakon o zaštiti porodice sa djecom te Zakon o prijevremenom penzionisanju policajaca, koji mjesecima zbog blokade rada Skupštine nisu razmatrani.

Prošle sedmice, konačno je potvrđeno ono što je još u martu dogovoreno na sastanku kantonalnih organizacija HDZ-a i SDA u HNK. Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Šerif Špago, a za zamjenika predsjedavajućeg Tomislav Martinović. Novi - stari predsjedavajući Skupštine imenovao je Nevenka Hercega (HDZ BiH) kao kandidata za mjesto premijera ovog kantona. Mjesto u rukovodstvu koje pripada srpskom narodu očigledno će ostati upražnjeno, s obzirom na to da na nivou Kluba Zora Dujmović (HDZ BiH) i Vesna Saradžić (SDP) nisu uspjele postići dogovor.

Ovim je konačno rad Skupštine odblokiran, stečeni su uvjeti za sjednicu nakon osam mjeseci pauze, a vjerovatno su otkočeni i pregovori o formiranju nove izvršne vlasti u ovom kantonu. Kako doznajemo, sinoć je održan sastanak čelnih ljudi kantonalnih organizacija HDZ-a i SDA, a tema je bila rješavanje problema koji se već neko vrijeme samo gomilaju, no ne i formiranje vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.