open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
U narednim danima forenzička analiza ljudskih kostiju pronađenih u sarajevskom naselju Zabrđe
Forenzička analiza ljudskih kostiju najmanje četiri osobe, pronađenih tokom proširenja lokalnog puta 6. i 9. aprila u Ulici Avde Palića u sarajevskom novogradskom naselju Zabrđe, još uvije nije urađena u prosekturi JKP Sveti Marko u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.
27.04.2021. u 07:54
get url
text

Prema riječima Emze Fazlić, portparolke Instituta za nestale osobe BiH razlog je veliki broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i da bi se tek ovih dana mogla očekivati analiza ovih posmrtnih ostataka.

Podsjećamo, tvrdnje mještana su da posmrtni ostaci potječu iz muslimanskog groblja starog nekih 100 godina. Analiza će riješiti nedoumice da li su kosti ljudskog porijekla od žrtava iz proteklog rata ili ukopanih u starom mezarju. 

VEZANI TEKST - Pronađeno još posmrtnih ostataka u sarajevskoj Ulici Avde Palića, mještani spominju staro mezarje

- Trebalo je nakon što su posmrtni ostaci ekshumirani i preneseni u prosekturu u Miljevićima da se uradi forenzička obrada kostiju, međutim u tom dijelu je bilo puno smrtnih slučajeva od koronavirusa, onda nisu imali uvjete da urade analizu kostiju. Uglavnom ovih dana bi trebalo da se uradi forenzička analiza. Antropolozi ICMP-a (Međunarodna komisija za nestale osobe) pregledaju kosti, utvrde njihovu starost i onda odluče hoće li se uzimati DNK ili ne. Obično se uzme DNK za svaki slučaj da se provjeri - pojašnjava nam Fazlić.

Upitali smo šta će se dogoditi s kostima ukoliko se utvrdi da potječu iz mezarja starog 100 godina.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučuje šta će se učiniti sa posmrtnim ostacima ukoliko se utvrdi da se radi o starim kostima. U ovom slučaju najvjerovatnije će se predati Islamsko zajednici BiH. U drugim slučajevima kosti se čuvaju u prosekturi - navodi Fazlić.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.