open-navfaktor-logo
search
Uz poštivanje mjera
U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan koncert povodom Dana državnosti BiH
Sarajevska filharmonija večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održala koncert povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
19.11.2020. u 21:08
get url
text

Koncert su organizirali Kabinet predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Sarajevska filharmonija.

Na koncertu su nastupili Orkestar Sarajevske filharmonije i solisti Opere Narodnog pozorišta i to pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića.

U skladu s epidemiološkim mjerama Kriznog štaba Federacije BiH, koncertu je prisustvovao ograničen broj zvanica.

- Koncert u povodu Dana državnosti BiH, čiju sam ideju prošle godine prihvatio sa zadovoljstvom, predstavlja još jednu potvrdu značaja jednog od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Otuda i moje pokroviteljstvo ovom događaju u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - kazao je Džaferović.

Najavivši kako će nizom manifestacija naredne sedmice biti obilježen Dan državnosti BiH, Džaferović je istakao važnost odluke o obnavljanju državnosti BiH koju su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu usvojili vijećnici prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

- Na tom historijskom skupu donesena je odluka o obnavljanju državnosti i potvrđene historijske granice BiH koje su datirale iz perioda srednjovjekovne bosanske države i potvrđen je njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih građana - kazao je Džaferović.

On je dalje kazao da je BiH pola stoljeća kasnije na temeljima antifašističke borbe i u teškim okolnostima agresije izborila svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih nacija.

- Mnogi naši građani su položili svoje živote za odbranu BiH, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi. Dan državnosti je svečanost i manifestacije koje mu prethode su prilika da ih se sjetimo uz duboku zahvalnost što danas imamo državu. S posebnim poštovanjem prisjećamo se i prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića koji je u teškim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo bosanskohercegovačke patriote na put oslobođenja i nezavisnosti naše zemlje - kazao je Džaferović.

Džaferović je također kazao da su ovakvi događaji prilika da se pokaže da je više onih koji vole i koji su spremni da sačuvaju suverenitet, demokratske vrijednosti i ravnopravnost svih građana jer u potpunosti nisu poražene ideologije koje su krajem prošlog stoljeća dovele do krvoprolića na prostoru bivše Jugoslavije.

- BiH je prirodno zaokruženi prostor sa svojom prepoznatljivom kulturom, tradicijom i bosanskohercegovačkim identitetom i na toj činjenici se konačno trebamo svi zaustaviti - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.