open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
U nedjelju građani Starog Grada biraju načelnika: Kome će dati glas, Selimbegoviću ili Čengiću
Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo će se održati u nedjelju, 29. oktobra Biračka mjesta se otvaraju u 07:00 a zatvaraju u 19:00 sati.
27.10.2023. u 09:11
get url
text
Dženan Selimbegović, Irfan Čengić
Dženan Selimbegović, Irfan Čengić

VEZANI TEKST - Čengić otvorio kampanju za načelnika Starog Grada: Ovo su izbori za naše sokake i ulice, za naše ljude

Zajednički kandidat SDA i NES-a za načelnika je Dženan Selimbegović, dok je iza kandidature Irfana Čengića stalo šest stranaka (SDP, NIP, NS, DF, SBB i SzSG). CIK je ovjerio njihove kandidature. 

U skladu sa Uputstvom o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 07:00 sati ujutro 28. oktobra i traje do zatvranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati 29. oktobra 2023. godine.

U skladu sa Odlukom o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila na 66. sjednici održanoj 11.10.2023. godine  u Centralni birački spisak, zaključno sa podacima na dan 09.10.2023. godine u 24:00 sati, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača i to 35.601 redovnih, 8 lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte. Putem mobilnog tima moći će glasati 179 birača.

VEZANI TEKST - Selimbegović predstavio program za Stari Grad: Vraćanje parkinga, legalizacija kuća, gradnja mosta, plaćanje ekskurzije...

Ukupno je formirano 46 biračkih mjesta a na terenu će raditi i 7 mobilnih timova. Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu su pridružena redovnim biračkim mjestima.

Procjenjeno je da će troškovi iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM dok će općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge sitnije troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što se izbori provedu.

Za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koji se održavaju u nedjelju 29. oktobra 2023. godine, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje  Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.