open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori u BiH
U nedjelju izbori u četiri grada i dvije općine, evo ko su sve kandidati
Prijevremeni izbori za gradonačelnika u četiri bh. grada i načelnike u dvije općine bit će održani u nedjelju, 5. februara.
02.02.2023. u 09:54
get url
text
Glasanje
Glasanje

VEZANI TEKST - Prijevremeni izbori za četiri gradonačelnika i dva načelnika bit će 5. februara

Građani će birati nove gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika, te nove načelnike Bratunca i Vogošće.

U Centralni birački spisak za prijevremene izbore upisano je 309.288 birača. Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati.

Prema ovjerenim kandidatskim listama, za gradonačelnika Bihaća građani će birati između pet kandidata, a to su Damir Đug (nezavisni kandidat), Elvedin Sedić (Pokret za modernu i aktivnu Krajinu-Pomak), Amarildo Mulić (nezavisni kandidat), Adnan Habibija (SDP), te Hamdija Abdić (SDA).

Za gradonačelnika Tuzle u utrci je šest kandidata, i to Derviš Čičko (nezavisni kandidat), Mirnes Ajanović kao nezavisni kandidat, Halid Žigić (nezavisni kandidat), zatim Zijad Lugavić (SDP) koji je aktuelni v.d. načelnika, Almir Arnaut (nezavisni kandidat) i Omer Berbić (Naša stranka).

Za gradonačelnika Srebrenika bira se između dva kandidata i to Adnana Bjelića (koalicija Ujedinjeni koju čine Narod i pravda, Naša stranka i SDP) i Nermina Tursića (SDA).

Za gradonačelnika Zvornika samo je jedan kandidat-Bojan Ivanović (SNSD).

Za načelnika Općine Vogošća bira se između dva kandidata. Radi se o Migdadu Hasanoviću (SDA) koji je trenutno v.d. načelnika, i o Adnanu Šeraku (Ujedinjeni, odnosno NiP, Naša stranka i SDP).

Dva su kandidata i za načelnika Općine Bratunac i riječ je o Lazaru Prodanoviću (SNSD) i Srđanu Rankiću kao nezavisnom kandidatu.

Izbori su raspisani jer su čelni ljudi ovih lokalnih zajednica prihvatili mandate koje su osvojili na Općim izborima održanim 2. oktobra.

Broj upisanih birača za prijevremene izbore

Broj upisanih birača u Centralni birački spisak

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.