open-navfaktor-logo
search
More
U Neumu sezona dobra, gostiju ima više nego što se prijavi
Mi imamo podatke o uplaćenoj boravišnoj taksi, ali kada bismo uzeli te podatke onda bi ispalo da nema ni četvrtina gostiju od stvarnog broja,  tvrdi Krešić
24.08.2019. u 08:01
get url
text

Zvaničnih podataka o broju noćenja u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru, Neumu, nema, ali sezona je, kažu, dobra.

Prema riječima Andrije Krešića, direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, podaci sa kojima raspolažu su nepouzdani.

- Ali na osnovu našeg viđenja, na osnovu razgovora sa ljudima u Neumu, sa hotelijerima, sa privatnim izdavačima apartmana, oni su zadovoljni. Mada ističu da je, kada je u pitanju privatni smještaj, ova godina malo podbacila u odnosu na prethodnu. Kada je u pitanju hotelski smještaj onda je to na nekom prošlogodišnjem nivou. – pojašnjava Krešić.

Ističe kako je predsezona bila dobra, dok je sezona nešto lošija u odnosu na prošlu godinu.

- Postoji nada da će vremenski uslovi u narednom periodu biti dobri, pa postoji mogućnost da bi se mogla ponoviti prošla godina kada je u pitanju broj posjeta i noćenja u Neumu. Mi imamo podatke o uplaćenoj boravišnoj taksi, ali kada bismo uzeli te podatke onda bi ispalo da nema ni četvrtina gostiju od stvarnog broja – tvrdi Krešić.

Boravišna taksa se, ističe, ne plaća redovno.

- Ne poštuju se Zakoni niti podzakosnki akti, to prolazi kako prolazi. Inspekcija je stalno na terenu koliko sam upoznat  ali ne znam koliko je to učinkovito. Mada nije sve tako crno, iz godine u godinu se povećava iznos uplate boravišne takse, ide se nekim laganim korakom naprijed, ali treba puno puno bolje da bi se stvorili bolji uvjeti i za rad Turističke zajednice i za bolju promociju naših destinacija i ulaganja u neku turističku infrastrukturu – pojašnjava.

Kaže kako je Neum destinacija koja nudi more, sunce i krevet, a da se iz godine u godinu pokušavaju  napraviti još neki sadržaji.

- U neumskom zaleđu  bi se gostima mogao ponuditi seoski ruralni turizam, zatim bi se trebale izgraditi biciklističke staze. Pokušava se, ima prostora za napredak. Činjenica je da se slika popravlja iz godine u godinu i nadam se da će se svake godine ponuditi više, uključujući i kulturne te historijske sadržaje – zaključuje Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.