open-navfaktor-logo
search
Posljednji ispraćaj
U Nevesinju klanjana dženaza Emi Ploskić kojoj su srpski zločinci 1992. ubili tri sina, petero unučadi...
Dženaza-namaz Emi Ploskić danas je klanjana u haremu Presjeka kod Nevesinja. Rahmetli Emi srpski zločinci su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nanijeli neizrecivu bol ubijajući njenu djecu i unučad.
21.02.2024. u 21:00
get url
text

Zločinci su, u bjesomučnom etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva, u junu 1992. godine ubili jedanaest članova njene porodice. Ubijeni su joj sinovi Hasan, Huso i Mustafa, nevjesta Hajra, petero unučadi starosne dobi od jedne do sedam godina: Samra, Amra, Agan, Amar i Ajla, djever Avdo i sestra Mejra. Ema i njena sestra Mejra bile su udate za dva brata u porodicu Ploskić.

Rahmetli Ema je bila među prvim povratnicima u Presjeku, gdje je sa svojim komšijama i preostalom rodbinom u tišini i saburu nosila svoju bol. Do njene smrti pronađene su kosti njenih sinova, dok kosti njene unučadi nikada nisu pronađene.

Dženazu namaz rahmetli Emi predvodio je mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović.

- Ema se, po odredbi Gospodara svjetova, vraća Njemu, nakon života koji je ispunjen velikim kušnjama, kušnjama, koje je kao majka vjernica, majka muslimanka, dostojanstveno podnosila kako žena majka muslimanka podnosi tegobu ovdašnjeg teškog života u kojem su zlotvori odnijeli ono što joj je iz srca došlo. Ona je paradigma stradanja majke na prostoru našega Nevesinja - kazao je pored ostalog muftija Dedović, piše Stav.

Podsjetio je da Ema za života nije dočekala ni trunku ovozemaljske pravde.

- Zločinci su na sudu i njima se sudi. Dobro je da će se čuti makar djelić ovodunjalučke istine, ali nema te pravde koja će moći zadovoljiti gubitak tolikih života, nevinih žrtava, običnih ljudi koji su bili vjerni svome domu i topraku - kazao je muftija. 

Ema je bila je jedan od najvećih vakifa za izgradnju džamije u Presjeci. U te svrhe uvakufila je najbolju njivu i donirala značajna novčana sredstva za njenu gradnju. Preselila je na ahiret u 90. godini i bila je primjer kako saburom nositi bol. Osim nje, golgote stradnja preživjela je i njena nevjesta Jasna, čija javno objavljena svjedočenja godinama potresno djeluju na bosanskohercegovačku javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.