open-navfaktor-logo
search
Reakcija
U NiP- u tvrde: Nastavnik osuđen za pedofiliju već više od godinu nije zet Kemala Ademovića
Politička stranka Narod i pravda smatra potpuno neprihvatljivom Odluku da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Grbavica 1, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, a na osnovu optužbe da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom, vrati na radno mjesto, navodi se u saopćenju Kantonalne organizacije NiP Sarajevo.  
17.12.2022. u 19:18
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće roditelja O.Š. Grbavica I u ponedjeljak raspravlja o nastavniku pedofilu

- Izabrani zvaničnici u organima zakonodavne i izvršne vlasti, ispred političke stranke Narod i pravda, poduzet će sve aktivnosti kako bi se onemogućilo neprihvatljivo učešće osoba osuđenih za pedofiliju u nastavnom procesu u Bosni i Hercegovini.

Narod i pravda je, u sličnom slučaju u Brčko Distriktu BiH, kada je osoba osuđena za bludne radnje nad maloljetnim licem, a koja je dobila zaposlenje u javnoj instituciji JZU Zdravstveni centar Brčko, reagovala javno i nedvosmisleno, tražeći od nadležnih organa da zaustavi taj radni angažman i mogućnost da predmetna osoba dolazi u dodir s djecom.

VEZANI TEKST - Hota - Muminović najavila izmjene propisa o radu osuđenih pedofila u obrazovanju

Institucije sistema obavezne su trajno onemogućiti licima koja su osuđena za krivično djelo pedofilija rad s maloljetnim osobama te stati u zaštitu maloljetnika, ali i kompletnog obrazovnog sistema.

Zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti ističemo kako osuđeni nastavnik već više od godinu nije zet prvog zamjenika predsjednika Naroda i pravde Kemala Ademovića - ističe se u saopćenju NiP-a. 

Podsjetimo, Samir Alihodžić radi kao nastavnik tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi "Grbavica 1", iako je pravnosnažno osuđen na godinu zatvora. U Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo (KS) se navodi da je "osnovna škola obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa svim osobama kojima je izrečena pravosnažna presuda zbog počinjenog krivičnog djela za koje je predviđena kazna veća od tri mjeseca", prenosi slobodnaevropa.org.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.