open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
U Novom Sarajevu danas javno prikazivanje filma "Čitanje za Srebrenicu"
Premijerno javno prikazivanje video materijala "Čitanje za Srebrenicu" organizovano je, 10. jula ove godine, ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
10.07.2020. u 13:20
get url
text

Općina Novo Sarajevo pridružila se ovom projektu, sveobuhvatnoj aktivnosti u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995 godine.

Premijernom prikazivanju prisustvovao je općinski načelnik Nedžad Koldžo koji je, ovim povodom, rekao da je ove godine umnogome promijenjen uobičajeni način obilježavanja 11. jula kao dana jednog planetarnog zločina koji se desio u Srebrenici.

- Minimalno što smo mi mogli uraditi bilo je da na jedan dostojanstven način u okviru našeg Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo osiguramo uvjete da se projekat prezentira. Mi smo se odlučili da na ovaj način damo dužno sjećanje na sve žrtve - rekao je općinski načelnik.

U snimanju videomaterijala učestvovalo je oko 150 lica iz nekoliko gradova BiH koji dolaze iz različitih sfera (stručnjaci iz različitih oblasti, književnici, glumci, novinari, ljekari, poduzetnici..). Svaki od učesnika pročitao je dio spiska sa imenima i prezimenima žrtava genocida u Srebrenici od 8.372 imena žrtava sa spiska Zida sjećanja u Memorijalnom centru u Potočarima. Prvi snimljeni učesnik bio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a onda se u videomaterijalu nižu i ostali učesnici.

Višesatni videomaterijal "Čitanje za Srebrenicu" moguće je pogledati ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu "Novo Sarajevo" do večeras u 21 sat, a uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, navedeno je u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.