open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Skupštini
U NSRS-u i o poklonima za zastupnike: "Ako ćemo pravo, parfem da išta valja i nije ispod 300 KM"
Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a je u 2018. godini utvrdila četiri sukoba interesa
10.10.2019. u 11:58
get url
text

Izvještaj Komisije za sukob interesa RS-a izazvao je danas burne reakcije u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS), a najteže riječi iznesene su na račun predsjednice ove komisije Obrenke Slijepčević.

Slijepčević je precizirala da su u 2018. godini uzeta u rad 72 predmeta po prijavama stanaka i 200 predmeta po službenoj dužnosti. Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a je u 2018. godini utvrdila četiri sukoba interesa.

- Dva sukoba interesa su razrješena. Također, u 2018. godini preventivno je riješeno deset mogućih sukoba interesa – stoji u izvještaju.

U 2018. godini u 16 slučajeva nezadovoljna stranka je izjavila žalbu na odluku. Sve žalbe su proslijeđene Komisiji za žalbe, a koja je razmotrila 15 žalbi, a jedna žalba nije uzeta u razmatranje u 2018. godini.

- U jednom slučaju Komisija za žalbe je prihvatila žalbu nezadovoljne stranke, dok je 14 žalbi odbijeno. Protiv akata drugostepene komisije, nezadovoljne stranke u 2018. godini pokrenule su četiri upravna spora. Okružni sud u Banjoj Luci je u tri upravna spora donio presudu - navedeno je u izvještaju.

Zastupnica SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević je kazala da postoje formulari (finansijski obrasci) o imovini i poklonima koje su, na zahtjev ove komisije, funkcioneri i članovi njihovih porodica popunjavali, a na kojima je pisalo "povjerljivo".

- Onda pred nas dođe ovakav izvještaj u kojima se navodi da je zastupnik S. K. J. dostavila... A nema niko više da je S. K. J., samo ja – rekla je Karadžić-Jovičević.

Zatim je isti primjer navela i za druge zastupnike čiji su podaci ananomizirani samo u smislu incijala njihovog imena, a isto je urađeno i kada su u pitanju ministri.

- Gospođo Slijepčević, Vi se već godinama ponašate kao da smo vaše dijete i imate ambiciju da se "ne treba kačiti sa Obrenkom Slijepčević". Istraživala sam zašto je to tako. Vas uporno trpe i ostavljaju na tom mjestu jer niko neće da radi taj posao osim Vas. Radi se ne o mentalnom sklopu nego mentalnom rasklopu, jer niko osim vas neće da kinji izabrane predstavnike vlasti – kazala je Karadžić-Jovičević.

- Nasuprot te ambicije da izazivate strah i strepnju kod nas, neću reći šta izazivate, ali otišli ste u totalno drugu krajnost – dodala je Karadžić-Jovičević.

Kritkovala je Slijepčević zbog izjava da je i njen suprug "tri puta otpušten zbog sukoba interesa".

- Sad bismo mi trebali da strepimo šta bi se tek moglo desiti nama. Osim što nemate sito kad iznosite svoje privatne stvari, uzimate za pravo da trpate svoje prste i nos u naše poslove i brakove. E pa neće moći – rekla je Karadžić-Jovičević.

Zatim je kritikovala i praksu da se insistira na prijavi određenih poklona, navodeći primjer "parfema koji ne smiju da pređu 300 KM".

- Ako ćemo pravo, parfem da išta valja i nije ispod 300 KM – dodala je Karadžić–Jovičević.

Ona je istakla da nema "opravdanja za nastupe Obrenke Slijepčević".

- Nema nijednog zakonskog uporišta da se podaci iz obrazaca, na koje ste napisali povjerljivo, nađu u skupštinskom materijalu. Nemate pravo da prijetite. Ne vidim svrhu vašeg postojanja i rada, osim ispunjenja vaše lične potrebe da nas ponižavate, da se obraćate prema nama kao ljudima koji nešto skrivaju – dodala je Karadžić-Jovičević.

Draško Stanivuković (PDP) je istakao da je komisija konstatovala samo četiri sukoba interesa u RS-u, a onda naveo brojne primjere članova porodica funkcionera u RS-u koji su zaposleni u entitetskim institucijama, te u Elektroprijenosu BiH, poput sina Željke Cvijanović, supruge Igora Radojičića...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.