open-navfaktor-logo
search
Sjećanja
U "Oluji" deblokiran Bihaćki okrug, Velika Kladuša oslobođena od paravojnih formacija Fikreta Abdića
Tužna godišnjica bila je prilika da se nedaleko od graničog prijelaza Izačic postavi spomen-obilježje sa imenima 13 poginulih boraca
05.08.2019. u 13:56
get url
text
Sa obilježavanju godišnjice u Izačiću

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Izačić danas je obilježena 24. godišnjica pogibije 13 pripadnika Armije RBiH koji su tokom vojne operacije "Oluja" stradali na teritoriji Hrvatske, nedaleko od sela Priboja.

Tužna godišnjica bila je prilika da se nedaleko od graničog prijelaza Izačić postavi spomen-obilježje sa imenima 13 poginulih boraca, odnosno da se položi kamen temeljac za izgradnju obilježja koje će simbolizirati 13 poginulih boraca, odnosno herojsku borbu boraca 5. korpusa Armije RBiH za vrijeme opsade i deblokade Bihaćkog okruga.

- Borci i narod Bihaćkog okruga tokom 1.201 dana opsade herojski se borio i pružao otpor agresoru sa okupiranih teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske i svojom borbom sačuvao slobodnu teritoriju, a onda zajedno sa Hrvatskom vojskom deblokirao naš okrug u operaciji "Oluja". Nažalost, i u tim borbama imali smo poginulih suboraca i oni su podsjetnik kako smo u tim teškim, ali ponosnim danima imali snage da se suprostavimo agresoru ma gdje god on bio  – kazali su ratni komandanti Hamdija Abdić i Senad Šarganović, saopćili su iz Gradske uprave Bihaća.  

Osim toga, u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Regije Bihać danas je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u katoličkom groblju u Žegaru, te obilaskom centralnog šehidskog mezarja Humci, obilježena 24. godišnjica od akcije "Oluja", zahvaljujući kojoj je u sadejstvu sa jedinicama Armije RBiH i HVO-a Regije Bihać deblokiran i tadašnji Bihaćki okrug.

Akcija Oluja trajala je od 4. do 7. augusta, a njome je oslobođen značajan teritorij Hrvatske, "deblokiran USK, te oslobođena Velika Kladuša od paravojnih formacija Fikreta Abdića".

- Zajedno rame uz rame pripadnici Armije RBiH i HVO-a Regije Bihać borili su se za ovaj grad i državu BiH. Hvala braniteljskim udruženjima koja su i ove godine obilježila ovaj datum koji je ovom kraju donio deblokadu i stvorio uvjete za daljnje oslobodilačke akcije Armije RBiH i HVO-a – istakli su danas prisutni predstavnici kantonalnih i gradskih vlasti Bihaća, te braniteljskih udruženja.

U ime Grada Bihaća, cvijeće je položio Senad Šarganović, ratni komandant i savjetnik gradonačelnika, a obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Vlade USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem.

{$galerijaFotografija}

Bihac godisnjica Oluje
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.