open-navfaktor-logo
search
Saradnja Vlade ZDK i regije Pijemonte
U Općoj bolnici Tešanj pušten u rad digitalni mamograf s tomosintezom
Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak naglasio je da je aparat kupljen u pravo vrijeme jer je stari mamograf nakon tri decenije ostao bez tehničke podrške i upotrebne dozvole. Koštao je 275.000 KM.
AUTOR: Faktor
21.05.2024. u 17:09
get url
text
Pušten u rad novi mamograf u bolnici u Tešnju
Pušten u rad novi mamograf u bolnici u Tešnju
FOTO: Press služba ZDK
U Općoj bolnici Tešanj svečano je pušten u rad novi digitalni mamografski aparat sa tomosintezom vrijedan 275.000 KM, čija je nabavka izvršena u okviru saradnje Zeničko-dobojskog kantona i italijanske regije Pijemonte.
- Vlada ZDK osigurala je 250.000 KM, a italijanski partner preostalih 25.000 KM - saopćeno je iz Press službe ZDK.
Svečanu vrpcu presjekli su premijer ZDK Nezir Pivić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak i direktor organizacija RE-TE. Ong. iz Torina Luka Điliberti.
Presječena vrpca
FOTO: Press služba ZDK
- Pivić je rekao da je Vlada opredjeljena da nastavi jačati sektor zdravstva, fokusirajući se na unapređenje infrastrukture, kadrovsko jačanje, ali i programe prevencije kakav je Projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke koji se u ovom kantonu provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku partnera iz Italije - istaknuto je u saopćenju.
Navedeno je da su italijanski partneri omogućili nabavku jednog digitalnog mamografa i osigurali sredstva za kupovinu tri tomosinteze, nabavili softver te radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administrativnog skrining centra.
- Vlada je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, potom i za Opću bolnicu Tešanj, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko. Također je stvorila zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja osigurao potrebna sredstva, s tim da je Vlada ZDK osigurala sredstva za neosigurana lica - dodaju iz Press službe ZDK.
Pivić je najavio generacijski projekat izgradnje Nove bolnice u Zenici, kapaciteta oko 850 kreveta koja će brinuti o 400.000 osiguranika iz ZDK i susjednih kantona.
Direktor organizacije RE-TE. Ong. Luka Điliberti, koji predvodi grupu zdravstvenih stručnjaka sa Univerzitetsko-kliničke bolnice u Torinu, izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog velikog projekta.
Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak naglasio je da je aparat kupljen u pravo vrijeme jer je stari mamograf nakon tri decenije ostao bez tehničke podrške i upotrebne dozvole.
Općinski načelnik Suad Huskić je zajedno s premijerom ZDK Pivićem posjetio bolničke odjele i uručio prigodne darove pacijentima. 
Pacijentima uručeni pokloni
FOTO: Press služba ZDK
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.