open-navfaktor-logo
search
Pacijenti upućeni u KCUS
U Općoj bolnici u Sarajevu od prošle sedmice obustavljene operacije, šta se dešava?
Zbog kvara na sistemu za zrak kojim se snabdijevaju sve mašine, pa i respiratori, u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, već nekoliko dana obustavljen je operativni program.
01.09.2023. u 09:40
get url
text

Kako Faktor saznaje, operativni zahvati, osim hitnih slučajeva, ne izvode se od prošle sedmice.

- Nastupio je kvar na sistemu za zrak i o tome je odmah obaviješteno i Ministarstvo zdravstva - kazali su nam iz ove zdravstvene ustanove.

Dodaju kako je došlo do problema sa komprimiranim pritiskom koji napaja aparate poput bušilica, rezača kostiju..., te da će se već od narednog utorka sve operacije moći izvoditi.

- To su tehnički problemi koji se dešavaju. U momentu vam stane baterija i vi ne možete snimati. Imam informaciju da je kvar već popravljen tako da će se već od utorka, nakon što se završi sušenje, sve normalizirati - navodi izvor iz Opće bolnice.

Saznajemo da je proteklih dana bilo slučajeva da su, dok traje kvar na sistemu za zrak u Općoj bolnici, pacijenti upućivani u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

- Nikada nećemo dozvoliti da pacijenti previše dugo čekaju na operativni zahvat. Ako već radite hitne slučajeve, a nisu vam dostupni svi aparati zbog kvara, logično je da ćete neke pacijente uputiti na KCUS. Znam za jedan slučaj pacijenta kojeg smo poslali na Kliniku za ortopediju KCUS-a. Mislim da je normalno da pacijenta uputimo tamo gdje se može izvršiti operacija kako ne bi čekao sedam dana da se kompresor popravi. Dakle, ne šalju se pacijenti na KCUS, radilo se o jednom ortopedskom pacijentu. Mogao je i on sačekati do utorka, ali zašto to da radimo - naveli su iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". 

Iz kabineta direktora Opće bolnice, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, rečeno nam je da će javnost uskoro zvanično biti obaviještena o ovom slučaju.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.