open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U organizaciji Senata SDA održan okrugli sto "Odbrana BiH - posljednja antifašistička borba u Evropi"
Okrugli sto "Odbrana BiH - posljednja antifašistička borba u Evropi", održan je danas u Sarajevu u organizaciji Senata Stranke demokratske akcije BiH, Fondacije "Centar za edukaciju i inicijative" - Politička akademija SDA i Asocijacije mladih SDA.
04.07.2023. u 15:20
get url
text

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Upravnog odbora Političke akademije SDA Selmo Cikotić je kazao da je bitno naglasiti da je fašizam kao ideologija, politika, političko-vojna praksa, kao pojava u jednom relativno kratkom historijskom periodu, čovječanstvu nanijela najveća ljudska stradanja i najveća civilizacijska razaranja.

- Za nekih pet-šest godina rata stradalo je oko 50 miliona ljudi i tri kontinenta su bila značajno porušena i devastirana - naveo je on.

Naglasio je da je BiH platila jako visoku cijenu borbi protiv fašizma, odbrani od fašizma i da je ponovo, pola stoljeća nakon te borbe u Drugom svjetskom ratu, bila izložena recidivima i politici i praksi koja ima mnoga fašistička obilježja, koja su manifestovana u "agresiji Savezne Republike Jugoslavije prvo, pa onda Republike Hrvatske nakon toga".

- Recidive te politike koja manipulira istinama, činjenicom, koja traži pravdu za sebe ne dozvoljavajući pravdu za druge, koja nije spremna ponuditi drugima ono što za sebe traži, koja dogovore sporazume i prihvaćena akta prihvata samo u mjeri u kojoj im ide na ruku, koja misli da nasiljem, silom i zločinima i pravdanjem zločina, veličanjem vlastitih gubitaka i žrtava, a nipodaštavanjem i negiranjem tuđih, pokušava ostvariti političke ciljeve mi imamo priliku da se sudaramo i danas. Ne želimo takve ideologije i politike poistovjetiti sa narodima u čije ime one navodno djeluju - istaknuo je Cikotić.

To je, smatra on, stvar određenih takozvanih političkih elita koje rade u interesu vrlo malog broja ljudi.

Cikotić je kazao kako je cilj današnjeg skupa da "artikuliramo svijest o potrebi da prepoznamo fašističke i nacističke recidive u politici koja je na ovim prostorima prisutna i danas".

- Da ohrabrimo sve one da preuzimanje rizika i napora koji je potreban u suprotstavljanju takvim ideologijama i politikama itekako ima smisla, jer su u svim prethodnim historijskim periodima, prije ili kasnije, pobijedile snage koje su se borile za univerzalne ljudske vrijednosti, a ne za politiku obmane, osvajanja, ubijanja i sebičnih interesa. Kako god ih oni kvalificirali, kao uzvišene, nacionalne i državne interese, to su uvijek neodrživi i neostvarivi interesi na duge staze - zaključio je Cikotić.

{$galerijaFotografija}

Zamjenik direktora Arhiva BiH Fuad Ohranović je kazao da, imajući u vidu da u posljednje vrijeme imamo česte pokušaje relativiziranja historijskih činjenica, pokušavanja da se izjednače strane u ratu, relativiziranja haških presuda, ovakvi skupovi su važni s ciljem da se javnost podsjeti na ulogu i značaj borbe Armije RBiH, borbe protiv fašizma.

- Također je važno da ustavnove nauke, kulture, koje baštine dokumente ili druge historijske izvore, historijske artefakte iz perioda agresije na BiH, daju doprinos u očuvanju kulture sjećanja na taj period ponosa i bola, stradanja Bošnjaka i drugih naroda u BiH koji su bili s ove strane patriotskog i antifašističkog fronta - istaknuo je Ohranović.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Ajdin Huseinspahić je kazao da su Bošnjaci dali svoj doprinos antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

- Jedini nisu imali sistemski, sistematski, fašistički projekat koji su provodili. Oni su se sistemski, sistematski borili protiv fašišta. Ni jedan projekat nisu imali Bošnjaci, nisu usmjerili ka fašizmu, nego isključivo ka borbi protiv fašizma. Oni su isključivi antifašisti - kazao je Huseinspahić.

0J4A9518.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.