open-navfaktor-logo
search
Zbog Doma naroda
U "Osmorki" dramatično: Mijatović zaprijetio koalicionim partnerima, Nikšić im pisao, shvatio da je izigran
Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH, a u kojima među delegatima iz reda Bošnjaka i Hrvata nema članova SDP-a, uslijedile su burne reakcije iz te stranke.
27.01.2023. u 22:38
get url
text

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović tokom gostovanja na televiziji FACE, "zaprijetio" je koalicionim partnerima kako će "u ponedjeljak upoznati Nermina Nikšića i SDP na pravi način". S druge strane, u medije je procurio i sadržaj pisma koje je navodno Nikšić u oštrom tonu poslao koalicionim partnerima. 

Mijatović je, između ostalog, kazao kako su u stranci razočarani ponašanjem pojedinih partnera iz "Osmorke", konkretno NES-a, SBiH i Damira Marjanovića, a nakon što SDP nije dobio delegata u državnom Domu naroda. Poručio je kako u ponedjeljak "slijedi odgovor".

- Slijedi vrlo oštar, jak i brutalan odgovor prema onima koji su postupali mimo dogovora. Ovo je moguće da se desi kad se bezuslovno vjeruje ljudima sa kojima pravite koaliciju – NES, SBiH i ovaj Damir Marjanović. Trojka je vrlo kompaktna, ali novopridošla priča je malo igranje na obje strane - kazao je.

Poručio je "da će sada vidjeti kako je kad SDP u punom kapacitetu upravlja procesom i partnere stave tamo gdje im je mjesto".

- Nek se spreme na političku igru koja će biti vrlo gruba - dodao je Mijatović.

Slobodna Bosna večeras je također, pozivajući se na svoje izvore iz SDP-a objavila kako je nakon debakla koji se desio na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Nermin Nikšić uputio dramatično i upozoravajuće pismo liderima stranaka Osmorke koje čine koalicijsku vlast.

U tom pismu koje je Nikšić navodno uputio putem viber grupe, on obavještava koalicijske partnere da zbog svega što se danas dešavalo on "zamrzava status SDP-a u Osmorki. Može ostati Sedmorka, ili kako god". Lider SDP-a dalje piše da će "zakazati sjednicu Glavnog odbora SDP-a i predložiti da li da se donese odluka i da li da se otvore razgovori o drugim mogućim partnerima za formiranje vlasti. Ili da mi ostanemo opozicija, a vi kao Sedmorka da odete sa SDA", navodno u pismu najavljuje Nermin Nikšić.

Na kraju pisma/poruke predsjednik SDP-a BiH rezignirano konstatira: "Nažalost, na kraju smo mi, ipak, konstrukciona greška... Ali ja, vidite, ne mogu ovo nositi jer sam osjetio da nažalost nema iskrenosti, čast izuzecima".

Kako su još za Slobodnu Bosnu rekli izvori iz SDP-a BiH, njihov predsjednik je kazao da sa ovim pismom i drugim detaljima ne bi trebalo ići u javnost sve dok lideri stranaka Osmorke ne odgovore na poziv Nermina Nikšića za sastanak na kojem bi se ova i brojna druga sporna pitanja koja opterećuju odnose među njima otvoreno i kritički raspravila.

- Vjerovatno će se taj sastanak, ako do njega uopće dođe, održati u utorak - rekao je ovaj izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.