open-navfaktor-logo
search
Ružna slika
U ovakve krevete liježu pacijenti u sarajevskom Domu zdravlja Novi Grad
Popucalo i poderano platno ispod kojeg viri spužva... Ovako izgledaju kreveti u Centru za fizikalnu terapiju Doma zdravlja Novi Grad u Sarajevu.
14.11.2023. u 15:23
get url
text

Fotografiju je redakciji Faktor poslao pacijent. Pacijenti se pitaju jesu li zdravstveni osiguranici zaslužili da u 21. stoljeću liježu u ovakve krevete i da li je Javna ustanova Dom zdravlja KS baš u takvoj finansijskoj situaciji da ne može kupiti pristoje krevete?

Kreveti u Centru za fizikalnu terapiju Doma zdravlja Novi Grad

Prema riječima doc. dr. sc. Ademira Spahića, predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, budžet za finansiranje sva tri nivoa u zdravstvu u KS (primarni, sekundarni, tercijarni) ove godine je ogroman i iznosi 583 miliona KM, a JU Dom zdravlja KS dobije oko 94 miliona maraka.

Kreveti u Domu zdravlja Saraj Polje 

- To nije samo za materijalne troškove, nego i za svo ostalo finansiranje, tako da se u potpunosti slažem sa pacijentom koji je našao ovu zamjerku. Ovo, u svakom slučaju, ne treba da se dešava.

Šef organizacione jedinice Novi Grad i glavna sestra su slične probleme već uočili u Centru za fizikalnu terapiju u Domu zdravlja Saraj Polje gdje je već urađena rekonstrukcija desetak kreveta. Kako sam informisan materijal je spreman i predstoji da se isto uradi i u centralnom objektu Novi Grad. Jedino što mogu je izviniti se građanima što je to tako i obećati da će neugledna slika biti što prije popravljena jer u zdravstvenom sistemu ima dovoljno novca.

Građani KS zaslužuju bolje uvjete u zdravstvenim ustanovama jer za to izdvajaju novac, a mi se finansiramo po tom principu - kazao je Spahić u izjavi Faktoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.