open-navfaktor-logo
search
Poražavajuća statistika
U padu broj upisanih studenata i diplomanata u FBiH: Očekuje se isti trend, a ovim problemom se niko ne bavi
Federalni zavod za statistiku objavio je prve rezultate o broju studenata koji su upisali, diplomirali, kao i podatke o broju nastavnika i saradnika na visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.
12.03.2023. u 17:03
get url
text

U zimskom semestru akademske 2022/2023. godine na visokoškolske ustanove upisano je ukupno 52.871 student, što je za 4,9 posto, odnosno za 2.706 studenata manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

Da je riječ o kontinuirano lošem trendu ukazuju i podaci koje je ovaj zavod objavio za prethodne akademske godine pa je tako naprimjer u akademskoj 2019/2020. bilo upisano 58.048 studenata, što je mnogo više u odnosu na aktuelnu godinu, ali u odnosu na akademsku 2018/2019 ogroman pad jer je te akademske godine bilo upisano 62.285 studenata.

Kako ističu bh. demografi u svojim javnim nastupima i stručnim radovima, ovakva statistika je očekivana te kao glavni uzrok smanjenja broja studenata vide u smanjenju nataliteta od agresije na BiH do danas.

Dakle, ovo je samo posljedica poraznog trenda koji traje 25 godina, a koji se intenzivirao u posljednjem periodu.

- Pored nataliteta, danas u odnosu na period prije 15-20 godine imamo više otvorenih granica. Dakle, dosta studentata odlučuje se da studira u inostranstvu, međutim ne možemo isključiti ni utjecaj Hrvatske i Srbije na naše studente. Osim toga, jedan od faktora zašto se smanjuje broj studenata je nemogućnost pronalaska posla sa završenim fakultetom. Posljednji faktor, ali ne i manje važan je emigracija pretežno mladih ljudi, ali i čitavih porodica koje idu prije svega u zemlje zapadne Evrope - kazao je demograf Aleksandar Majić.

Gledajući po godini studija, u aktuelnoj akademskoj godini na prvu godinu studija upisalo se samo 18.943 studenta, a na četvrtu tek 5.763 studenata.

U 2022. godini diplomiralo je 10.374 studenata što je za 10,1 posto ili za 1.163 studenta manje u odnosu na 2021. godinu.

Prognoze demografa su da će se ovaj loš trend nastaviti i u budućnosti, kako u FBiH tako i u cijeloj BiH. Međutim, uprkos tome na nivou države niti entiteta ne postoje institucije koje bi se sistemski bavile ovim problemom.

Federalni zavod za statistiku također je objavio podatak da je ukupno 7.333 nastavnika i saradnika, uključujući i one koji imaju i one koji nemaju punu normu, u visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, podaci uključuju sve nastavnike i saradnike u nastavi koji predaju na visokoškolskim ustanovama i koji ne predstavljaju fizički broj osoba jer nastavnik i suradnik u nastavi može predavati na dva ili više fakulteta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.