open-navfaktor-logo
search
Prelijepa priča
U parku Betanija-Jezero zasađeno 70 sadnica voća u čast jednoj majci, a na radost djece
Taj voćnjak osim što predstavlja ljubav kćerki prema majci, ima i najhumaniju i najljepšu svrhu, a to je da u njegovim plodovima uživaju djeca neke od sarajevskih institucija, domova ili ustanova
20.11.2019. u 22:04
get url
text
Voćnjak Betanija-Park
Voćnjak Betanija-Park

Prelijepa priča, ne slučajno na Međunarodni dan djeteta, događala se danas na lokalitetu parka Betanija-Jezero u sarajevskoj općini Centar. Naime, zasađeno je 70 sadnica voća, tačno onoliko koliko godina ima jedna sarajevska majka. Njoj u čast projekat su inicirale njene kćerke, a čin je plemenitiji što će kada voćke budu rađale, plodovi ići djeci u više ustanova.

- Sarajke Amina i njena sestra obratile su se molbom preduzeću Park za pomoć u realizaciji sadnje voćnjaka njihove majke. Taj voćnjak osim što predstavlja ljubav kćerki prema majci ima i najhumaniju i najljepšu svrhu, a to je da bude zasađen na javnoj površini, a da u njegovim plodovima uživaju djeca neke od sarajevskih institucija, domova ili ustanova. Te plodove će ubirati i nositi upravo djeca i to osnovci jedne od osnovnih škola - saopćeno je iz preduzeća Park.

Dodaju kako je ideja vrijedna svake pohvale odmah postala projekat ekipe preduzeća Park, a u odabiru lokacije i odobrenju za sadnju voćnjaka zasluge je preuzela Općina Centar.

- Željeli su takav projekat podržati i svojim doprinosom i finansirali su sve troškove sadnje voćki. S obzirom na idealne uvjete za sadnju u parku Betanija-Jezero danas su se okupili svi učesnici ove prekrasne ideje, odnosno projekta. Iz Parkovog rasadnika stigao je ukupan broj sadnica voća. S alatom i potrebnim materijalom tu su bili i radnici preduzeća Park. Za nekoliko sati 69 sadnica bilo je brzo zasađeno. Jednu, sedamdesetu voćku zasadila je Amina sa sestrom - navode iz Parka. 

O voćnjaku će posebnu brigu preuzeti osnovci jedne sarajevske osnovne škole, a prijedlog je da to bude OŠ"Nafija Sarajlić". Đaci će krajem idućeg ljeta i s jeseni prve plodove voća nositi i poklanjati svojim drugarima u sarajevskim domovima i obrazovnim institucijama. S obzirom na samu namjenu i najpozitivniju poruku sadnje ovakvog voćnjaka preduzeće Park upućuje i apel posjetiocima parka Betanija-Jezero: "Da zajedno čuvamo i pazimo voćnjak jedne majke, da dugo godina donosi najljepše plodove za najmlađe sugrađane, ali i da slijedimo primjer Amine i njene sestre te da sadimo što više stabala u Sarajevu i njegovoj okolini".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.