open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
U Parlamentu FBiH sjednice neredovne, ali je uredno samo za paušale isplaćeno više od 850 hiljada KM
Za naknade troškova delegata, zastupnika i savjetnika u Parlamentu Federacije BiH u prošloj godini isplaćeno je 1,7 miliona KM, od čega za paušale 853.503 KM, topli obrok 296.561 KM, za odvojeni život 293.804 KM, stoji u reviziji finansijskih izvještaja Parlamenta FBiH koji su sačinili federalni revizori.
17.06.2021. u 07:35
get url
text

Navodi se da je za troškove prijevoza u dane vikenda, zakup stana i troškove smještaja potrošeno 92.602 KM, a za regres 64.062 KM. Pri tome je konstatovani da Dom naroda nije imao u 2020. godini potreban broj sjednica, da su usvojili svega 18 zakona, a da se u proceduri nalaze 82 nacrta i prijedloga zakona.

Dom naroda održao pet redovnih sjednica 

Ponovo su utvrđene nepravilnosti kod plaćanja članova komisija.

- Sjednice Zastupničkog doma, u skladu s Poslovnikom o radu, trebaju se održavati jednom mjesečno, i to u posljednjoj sedmici mjeseca. Zastupnički je u 2020. održao osam redovnih, četiri vanredne i jednu tematsku sjednicu. Konstatovano je da je Zastupnički dom u dijelu zakonodavne aktivnosti ispunio ciljeve za revidiranu godinu. Podneseno je 78 akata za uvrštavanje na dnevni red sjednica, a koji su još u proceduri - navode revizori.

Ukazuju da je Dom naroda održao pet redovnih i tri vanredne sjednice.

- Konstatujemo da sjednice Doma naroda nisu u skladu s Poslovnikom o radu održavane svaki mjesec. Razmatrano je 39 prijedloga zakona i izmjena i dopuna zakona, a usvojeno je svega 18. U parlamentarnoj proceduri nalaze se 82 nacrta i prijedloga zakona - naveli su revizori.

Osvrnuli su se se na naknade troškova zaposlenih u Parlamentu FBiH.

Pojašnjavaju kako delegati Doma naroda koji su profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju naknadu zaodvojeni život od porodice, zakup stana i troškove smještaja u Parlamentu FBiH, dok u kantonalnim skupštinama ostvaruju pravo na stalno mjesečno novčano primanje (paušal).

Ne postoji evidencija od radnom vremenu 

- Paušal predstavlja naknadu na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju dužnosti. Članom 8. Zakona o plaćama i naknadama organima vlasti FBiH predviđeno je da se on može ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno na jednom nivou zakonodavne vlasti. Kako pojedini izabrani dužnosnici, koji su dužnost obavljali profesionalno u Domu naroda, pored obaveza u federalnom Parlamentu, imaju obaveze i u kantonalnim skupštinama, te kako ne postoje evidencije o radnom vremenu, ne možemo u potpunosti potvrditi ispunjenost potrebnih uvjeta za isplatu i opravdanost isplata navedenih naknada - navode revizori.

U izvještaju stoji da su izdaci za rad komisija bili 17.630 KM.

- Isplate naknada članovima komisija u kojima su angažovani zaposlenici stručnih službi u Domu naroda iskazane su u iznosu od 7.180 KM, u Zastupničkom domu 7.950 KM i u Zajedničkoj službi Parlamenta FBiH 2.500 KM. Visina naknade iznosila je 200 KM i 160 KM. Iznose isplata ne smatramo opravdanim jer dostavljeni Izvještaji komisija ne sadrže informaciju da su se poslovi i zadaci za sve komisije čiji su članovi zaposlenici obavljali van redovnog radnog vremena, a što je, prema odredbama člana 8. Uredbe, osnov za isplatu. Također, isplate za rad u komisijama nisu opravdane jer se odnose na obavljanje redovnih poslova i zadataka - navode revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.