open-navfaktor-logo
search
Gdje su reforme
U Parlamentu FBiH sve se svelo na pokušaje imenovanja Vukoje, građani zadnji na listi prioriteta
Sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije svele su se na pokušaje imenovanja HDZ-ovog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, dok su rješavanje problema građana i usvajanje reformskih zakona i dalje na čekanju, složni su federalni zastupnici.
29.11.2023. u 21:29
get url
text

VEZANI TEKST - Parlament FBiH se i dalje bavi sobom, zgrada prokišnjava, pa je Martinović najavio da će se obratiti i Schmidtu

- Činjenica je da smo rad Parlamenta sveli samo na imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Ništa drugo se ne radi. Mislio sam da ćemo prošle sedmice nastaviti četvrtu redovnu  sjednicu i da ćemo raspravljati o sigurnosnoj situaciji i krenuti u izradu nekih zakonskih rješenja - kazao je za Faktor zastupnik Haris Šabanović (SDA).

Ističe da je narušena sigurnosna situacija, te da se stječe dojam da se zaboravilo na "one strašne saobraćajne nesreće u Sarajevu i strašnu smrt u Gradačcu".

- O tome se više ne razgovara niti imate priliku razgovarati. Te teme nisu priorotet. Opet se vraćamo na to da je jedino u ovom trenutku bitno za FBiH da narednih 20 godina u Ustavnom sudu sjedi Marin Vukoja.

Ni jednu jedinu stvar na jučarešnjoj sjednici za građane ove države nismo uradili. Ne samo jučer, to je već postao trend koji će biti teško zaustaviti. Vladajuća većina nema kapaciteta za rad. Ništa novo nam ljudi nisu ponudili za godinu dana nove većine. Jedno veliko ništa – poručio je Šabanović.  

Zastupnica Alma Kratina (DF) kaže da i ono malo do sada usvojenih zakona u Federalnom parlamentu su zapravo tekstovi koji su naslijeđeni od prošle Vlade kao "što je i Strategija razvoja turizma iz perioda ministrice Edite Đapo".

VEZANI TEKST - Predsjedništvo DF-a: Apelujemo ponovo na zastupnike "Trojke" da ne izaberu Vukoju

- Nema ništa od obećanih reformskih zakona. Već sada je potpuno jasno, što i građani mogu vidjeti, da od najavljivane minimalne plaće od 1.000 KM od 1. januara nema ništa. Činjenica je i da je kraj novembra, a mi nemamo nacrt budžeta.

Sve što se dešava u Parlamentu je u svjetlu imenovanja Marina Vukoje. Većina bahato želi progurati imenovanje u Ustavni sud čovjeka koji nema dana sudske prakse. Rekla bih da su građani zadnji na listi prioriteta - poručila je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.