open-navfaktor-logo
search
Nakon džume
U petak sergija za pomoć narodu Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će nakon džuma-namaza u petak, 10. februara, u svim džamijama u domovini i dijaspori organizirati sergiju za pomoć narodu Republike Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu.
08.02.2023. u 15:34
get url
text

- Prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i saniranju posljedica zemljotresa - saopćila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Istog dana, hatibi će uputiti poruku saosjećanja i solidarnosti s braćom i sestrama iz bratskih zemalja Turske i Sirije, koji ovih dana prolaze kroz teške nedaće i iskušenja.

- Ovih dana s dubokim bolom i zabrinutošću gledamo prizore razornih zemljotresa koji su pogodili Republiku Tursku i Siriju. Tragedija ovih razmjera nije zapamćena niti zabilježena u novijoj povijesti. Broj poginulih u dva razorna potresa povećava se iz sata u sat, a deseci hiljada ljudi su ozlijeđeni. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom.

Sa zemljom su sravnjeni čitavi stambeni blokovi, uništeni su komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traje velika akcija spašavanja, a hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Ove zemlje potresla je najveća prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina, a zbog razornih zemljotresa u Republici Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.