open-navfaktor-logo
search
Agencija
U pilećim kobasicama brenda "Wudy" iz Italije pronađena bakterija opasna po zdravlje
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155).
22.09.2022. u 07:58
get url
text

Radi se o proizvodima brenda "Wudy" čiji je proizvođač Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija.

Obavijest se odnosi na proizvode sa sljedećim podacima:

 

S ciljem poduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Iz Agencije navode "kako potrošačima preporučuju da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identificirane u tabeli".

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje umnožavanje u rashlađenoj hrani.

Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.