open-navfaktor-logo
search
Tomislavgrad
U planu istraživanje ogromnog podzemnog sistema
U okviru  ekspedicije namjera organizatora je nastaviti istraživanja sistema Ponor Kovači-Izvor Ričine, a u slučaju nepovoljnih hidroloških uslova nastavili bi istraživati brojne jame i pećine koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice,Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.
19.08.2019. u 20:46
get url
text

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organizira 10. Međunarodnu speleološku i naučno-istraživačku ekspedicija „Ponor Kovači - Izvor Ričine 2019“ koja će biti održana od 23.do 30. avgusta o ove godine.

Istraživanje će biti organizirano u okviru dvije sekcije, speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te naučna, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

U okviru najavljene ekspedicije namjera organizatora je nastaviti istraživanja ogromnog podzemnog sistema Ponor Kovači-Izvor Ričine, a u slučaju nepovoljnih hidroloških uslova nastavili bi istraživati brojne jame i pećine koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice,Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Prvog dana ove jubilarne desete Međunarodne ekspedicije u Tomislavgradu bit  će prikazan speleološki film, a nakon toga i promocija knjige grupe autora istraživača “Špiljski trpski lokaliteti Bosne i Hercegovine s osvrtom na natura 2000 područje”.  Program se nastavlja sat vremena kasnije u galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu gdje će biti priređena izložba fotografija "Speleolozi -astronauti u zemlji”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.