open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U ponedjeljak protesti građana u blizini Ambasade SAD-a
Grupa građana koja je prije nekoliko dana protestovala dana ispred zgrade OHR-a zakazala je nove proteste preko puta zgrade Ambasade SAD-a u Sarajevu.
30.10.2021. u 21:23
get url
text

Protesti će biti održani u ponedjeljak, 1. novembra, s početkom u 10 sati.

Organizatori protesta prethodne su ocijenili uspješnim jer su "osigurali da se glas građana čuje i da se stavovi zvanično prenesu".

- OHR se obavezao na nastavak razgovora o čemu ćemo vas izvještavati putem medija. Od OHR-a smo tražili da počne da radi. Odgovorili su nam da poduzimaju konkretne akcije. U danima koji dolaze, vidjet ćemo da li će uslijediti veće i značajnije reakcije o kojima smo pričali na sastanku. U isto vrijeme, obavještavamo građane da ćemo nastaviti sa organizovanjem protesta i pred drugim institucijama, i to onim koje građani putem ankete izaberu. To ćemo raditi sve dok građani smatraju da za tim ima potrebe, a u cilju zaštite države, njenih institucija i vladavine prava - naveli su.

Zahtjeve koje će uputiti su sljedeći:

1. Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom;

2. Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)

3. Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.

VEZANI TEKST - Građani ispred OHR-a traže da se sankcioniše Milorad Dodik

4. Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

5. Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

- Građani znaju zbog čega su (u anketi) izabrali da se protesti održe ispred Američke ambasade. Kao i prošli put, za proteste je izabran radni dan jer vikendom institucije ne rade. Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoje stavove u vezi trenutne situacije u zemlji, odnosno zahtjevajmo da se od sada čuje i glas građana, a sve u cilju zaštite naše države. Pokažimo da smo odgovorni građani i vrijedni da se neko založi da nam pomogne da imamo normalnu državu - napisao je, između ostalog, Suad Đozić, organizator protesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.