open-navfaktor-logo
search
Porodično okruženje
U porodicama u Sarajevu 76 djece: Kako se postaje hranitelj, koliku naknadu dobijaju
U hraniteljskim porodicama u Kantonu Sarajevo nalazi se trenutno 76 djece i troje odraslih.
19.01.2021. u 09:15
get url
text

Hraniteljstvo je usluga socijalne zaštite, kojom se djeci i odraslim osobama koji su privremeno ili trajno lišeni roditeljskog, odnosno porodičnog staranja, omogućava zaštita u porodičnom okruženju.

Najčešći razlozi smještaja djeteta u hraniteljsku porodicu su u slučaju kada roditelji napuste dijete, u slučaju grubog zanemarivanja, zapuštanja i zlostavljanja djece od strane njihovih roditelja, spriječenost roditelja da brinu o djeci zbog bolesti, smrt roditelja, te druge situacije u kojima je potrebno zbrinuti dijete u hraniteljsku porodicu.

- Broj smještene djece u hraniteljsku porodicu u 2020. godini bio je za 300 posto veći od broja smještaja u prethodnoj godini. U 2020. godini 33 djece je smješteno u hraniteljske porodice. Prvi put smo u praksi zadovoljili potrebu osiguravanja hitnog hraniteljstva za jedno dijete, te potrebu za smještaj u hraniteljsku porodicu tri odrasle osobe od čega je jedna smještena na specijalizirano hraniteljstvo – kazao je za Faktor direktor Javne ustanove Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo Samir Suljagić.

Suljagić ističe da porodice koje su zainteresovane da budu hraniteljske podnose zahtjev općinskoj službi socijalne zaštite ili Službi za hraniteljstvo JU Kantonalnog centra za socijalni rad.

- Zahtjev se podnosi na obrascu A1 koji se može preuzeti na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ili u JU Kantonalni centar za socijalni rad – Službi za hraniteljstvo ili u općinskim službama socijalne zaštite. Prilikom preuzimanja obrasca zainteresovane porodice dobijaju dodatne informacije za koje su zainteresovani, a tiču se hraniteljstva. Uz zahtjev koji potencijalni hranitelji popunjavaju prilažu se dokazi koji se odnose na državljanstvo, mjesto prebivališta, zdravstvenu sposobnost, obrazovni status, stambeni status, materijalne prilike i prihode – kazao je Suljagić.

Uporedo sa prikupljanjem dokaza, stručni tim nadležne općinske službe socijalne zaštite (nadležnost se određuje prema mjestu prebivališta) radi stručnu procjenu potencijalnih hranitelja.

- Ukoliko se utvrdi na temelju stručne procjene i prikupljenih dokaza da potencijalni hranitelji ispunjavaju uvjete za bavljenje hraniteljstvom, upućuju se na osnovnu edukaciju o hraniteljstvu. Po okončanju osnovne edukacije i dobijanju pozitivnog mišljenja od strane edukatora, nadležna služba socijalne zaštite donosi rješenje o ispunjavanju uvjeta, odnosno podobnosti za obavljanje hraniteljstva. Po prijemu rješenja o podobnosti za obavljanje hraniteljstva, hranitelji se uvode u registar hranitelja – pojašnjava direktor Suljagić.

Trajanje postupka utvrđivanja podobnosti zavisi od ažurnosti hranitelja u prikupljanju i dostavi potrebne dokumentacije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u organizaciji osnovne edukacije hranitelja.

Ističu kako u cilju podrške hraniteljskim porodicama poduzimaju različite aktivnosti sa namjerom osnaživanja porodice i kontinuirane podrške djetetu.

- Redovno apliciramo na javne pozive za stipendiranje djece, osiguravamo putem nevladinih organizacija, drugih pravnih i fizičkih lica opremu za praćenje online nastave, te podršku u vidu prehrambenih paketa, higijenskih paketa, paketa koji sadrže dezinfekciona sredstva posebno za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. U saradnji sa sportskim klubovima upućujemo hranjenike na sportsko-rekreativne aktivnosti. Iniciramo i dostavljamo pismena mišljenja/preporuke za subvencioniranje boravka djece u vrtiću i slično – navodi Suljagić.

Hraniteljska porodica i hranjenici ostvaruju pravo na naknadu hranitelju i naknadu za izdržavanje hranjenika.

- U KS mjesečna naknada hranitelju koji se bavi tradicionalnim hraniteljstvom i koji na smještaju ima jedno dijete, po jednom hranjeniku isplaćuje se iznos od 172 KM dok se na ime naknade za izdržavanje jednog hranjenika isplaćuje iznos 304 KM, što ukupno iznosi 476 maraka. Mjesečna naknada hranitelju za dvoje djece iznosi 379,80 KM, a naknada za izdržavanje hranjenika 608 KM što ukupno iznosi 987,80 KM. Mjesečna naknada za hranitelja troje djece iznosi 566 KM, a naknada za izdržavanje hranjenika 912 KM što ukupno iznosi 1.478 KM. U KS mjesečna naknada hranitelju koji se bavi specijaliziranim hraniteljstvom i koji ima na smještaju ima jedno dijete iznosi 244,48 KM, a naknada za izdržavanje hranjenika 464 KM što ukupno iznosi 708,48 KM – navodi Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.