open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
U posljednja 24 sata u FBiH niti jedan pozitivan slučaj na COVID-19
Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano 382 uzorka, te da nije registriran nijedan pozitivan slučaj na COVID-19.
11.05.2020. u 12:01
get url
text

- Do sada je u FBiH testirano 23.309 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 993 osobe. I dalje je broj žena kod kojih je utvrđen COVID-19 veći nego što je to broj muškaraca, u omjeru 55 na prema 45 posto. Najviše pozitivnih slučajeva zabilježeno je u HNK (261) i ZDK (238) – izjavio je Pehar.

Istaknuo je da je 35 pacijenata na bolničkom liječenju, te da je jedna osoba na respiratoru.

- Iz dana u dan imamo pozitivne trendove, tako da u FBiH evidentirano 637 oporavljenih pacijenata. Danas imamo 321 aktivnog pacijenta. Jučer nismo imali evidentiran nijedan smrtni slučaj koji možemo dovesti u vezu sa infekcijom COVID-19 – kazao je Pehar.

Iskoristio je priliku da se zahvali građanima koji su, kako je kazao, u velikoj mjeri poštivali odluke kriznih štabova i u praksi ih svakodnevno provodili.

Odgovarajući na upite medija o nabavci respiratora iz Kine, Pehar je izjavio da je potrebno da Tužilaštvo provodi svoje aktivnosti, te nije želio dalje komentirati.

- Zahvaljujući ovim brojkama su se stekli uvjeti da pojedine restriktivne mjere postepeno smanjujemo, kako bi se što kvalitetnije pripremili za jedan suživot sa koronavirusom, koji je sigurno za nas u sljedećih nekoliko mjeseci. Te mjere ćemo sve danas razmatrati na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravtsva. To su mjere poput rada vrtića, stomatoloških ordinacija, javni prijevoz, kafići i tako dalje – najavio je Pehar.

Pehar je objasnio da kantonalni krizni štabovi ne bi trebali donositi odluke koje izlaze van okvira koje donese Krizni štab na federalnom nivou.

- Rad tržnih centara je označen kao najveći mogući epidemiološki rizik za širenje infekcije, tako da u ovoj fazi mi još ne razmišljamo o puštanju u pun pogon tržnih centara. Određeni dijelovi, kao što su prodavnice i apoteke su dopušteni – objasnio je Pehar odgovarajući na upit o mogućnosti rada frizerskih salona koji su smješteni u tržnim centrima.

Dodao je da Krizni štab sve mjere donosi s ciljem očuvanja zdravlja građana.

- Danas na ovoj sjednici ćemo znati puno konkretnije odgovore. Sve ove aktivnosti o kojima se govori će biti vrlo detaljno regulirane našim pravilnicima i preporukama, tako da kada se dopusti rad svih ovih objekata, svaki od njih će imati vrlo striktne preporuke – izjavio je Pehar govoreći o restriktivnim mjerama za poslovne subjekte kojima će od 14. maja biti omogućen rad.

Kada su u pitanju cijene testova na COVID-19, kazao je da su za te cijene odgovorni menadžmenti zdravstvenih ustanova, te da testiranje mogu vršiti samo ustanove koje imaju ovlaštenje Federalnog ministarstva zdravstva.

- Serološke analize su dobar epidemiološki alat koji nama nudi mogućnost procjene proširenosti koronavirusa među populacijom. Ti testovi se temelje na činjenici da svaki organizam, kada dođe u kontakt sa bilo kojim stranim tijelom, pa tako i sa ovim virusom, stvara antitetija, pa onda postoje testovi kojima se može mjeriti i dinamika i nivo tih antitijela. Međutim, mi se još uvijek nismo odlučili za takvu jednu aktrivnost na populacijskom nivou jer nismo još uvjereni da su ti testovi idealne kvalitete – objasnio je Pehar.

Pitanje povratka djece u školi se, kazao je, najviše razmatra i to je nešto što će se razmatrati sa nadležnim ministarstvima.

- Okupljanje djece u školama je veliki epidemiološki rizik i tu zaista treba postići dobar balans između opasnosti širenja virusa i potrebe da djeca završe školsku godinu na koliko toliko prihvatljiv način – zaključio je Pehar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.