open-navfaktor-logo
search
Poražavajuće
U posljednjih deset godina broj prvačića u FBiH se prepolovio
U Federaciji BiH nastavlja se trend smanjenja broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole, a iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke procjenjuju kako će broj prvačića upisanih u prvi razred osnovne škole biti od 2 do 3 posto manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. da će biti upisano njih 18.300.
20.09.2021. u 12:20
get url
text

Riječ je o smanjenju od oko 50 posto u odnosu na školsku 2011/2012. kad je broj upisanih prvašića u osnovne škole iznosio 35.524. Što se tiče ukupnog broja učenika osnovnih škola u Federaciji BiH, također je evidentan trend njihovog smanjenja u prethodnim godinama.

- Prema našim procjenama i ove školske godine ukupan broj učenika će biti manji za 2 do 2,5 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. procijenjeni ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH je oko 171.500 učenika u ovoj školskoj godini - potvrdila je Feni Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke.

Ocijenila je kako se prema pregledu broja upisanih učenika u prvi razred srednjih škola u prethodnom desetogodišnjem periodu, može konstatirati da je prisutan trend kontinuiranog smanjenja broja upisanih učenika.

Na osnovu informacija s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove školske godine nastavit će se trend smanjenja upisanih učenika u srednje škole i procjena je da će broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole biti oko dva posto manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, odnosno da će broj upisanih učenika u prve razrede srednjih škola biti oko 19.270 učenika u Federaciji BiH.

Kada je u pitanju ukupan broj učenika srednjih škola u Federaciji BiH, također je evidentan trend smanjenja broja učenika u prethodnim godinama. Prema procjenama resornog ministarstva, i ove školske godine ukupan broj učenika će biti manji za tri posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. procijenjeni ukupan broj učenika srednjih škola u FBiH je oko 69.200 u ovoj školskoj godini.

Razlog zašto još nije moguće predstaviti preciznije podatke o broju učenika upisanih u prve razrede osnovnih i srednjih škola je taj što sva kantonalna ministarstva obrazovanja, od kojih Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prikuplja podatke, još ne raspolažu s kompletnim podacima o broju upisanih učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola, a samim tim ni preciznim podacima o ukupnom broju učenika u osnovnim i srednjim školama, navodi Bandić.

Među najvažnijim uzrocima smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred osnovne i srednje škole i smanjenja ukupnog broja učenika u Federaciji BiH, smatra se pad nataliteta, koji je posljedica teške ekonomske situacije u društvu i velike stope nezaposlenosti mladih koji planiraju porodicu, kazala je Bandić.

Među ostalim faktorima koji imaju utjecaj na smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama, dodala je, su migracije stanovništva (posebno iseljavanje porodica s djecom školskog uzrasta), djeca pripadnici romske nacionalnosti kao posebno ranjiva kategorija i drugi učenici iz ranjivih grupa koji prekidaju obrazovanje prije njegovog završetka.

Prema određenim pokazateljima, neredovno pohađanje nastave često može biti rani znak upozorenja da je dijete u riziku od prekida obrazovanja prije njegovog završetka, upozorava pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke.

Jedna od preporuka Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za poboljšanje takvog stanja je neophodnost osiguranja svoj djeci predškolskog uzrasta mogućnosti da budu uključena u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke svake godine izrađuje Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u tekućoj školskoj godini i kao sveobuhvatan informativno-analitički dokument, koji se temelji na podacima dobivenim od kantonalnih ministarstava obrazovanja, dostavlja Vladi FBiH na razmatranje. To će biti realizirano i ove godine, nakon što kantonalna ministarstva obrazovanja budu imala objedinjene podatke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.