open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
U Potočarima obilježena 20. godišnjica prve dženaze i ukopa žrtava genocida
U Memorijalnom centru Srebrenica danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Jasina, obilježena 20. godišnjica prve dženaze u Potočarima.
31.03.2023. u 14:22
get url
text

Cvijeće su položili i počast nevinim žrtavama odali majke Srebrenice, članovi Uprave Memorijalnog centra, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić te članovi udruženja žrtava.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović podsjetio je da je na današnji datum 2003. godine ukopano 600 žrtava genocida.

- Danas smo se okupili da se kao svake godine prisjetimo ukopanih žrtva genocida i da se obavežemo da ih nikad nećemo zaboraviti, jer su oni dali svoje živote za domovinu. I zbog toga im se nikad ne možemo odužiti – poručio je Hafizović.

Prije 20 godina na današnji datum Srebreničanka Fadila Efendić je ukopala muža Muhameda.

- Svaki 31. mart doživljavam teško, ovaj datum me podsjeća na prošlost i svaki je dan tužan. Muhamed je ukopan dan poslije svog rođendana i to je ukopan bez kompletnog tijela. Dva puta je rađena reekshumacija njegovih posmrtnih ostataka. Moja jedina želja da se genocid ne ponovi nikad i nikome - kazala je Efendić, koja je i predsjednica Udruženja Srebreničke majke.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić ističe da je veoma važno svako okupljanje u Memorijalnom centru, kada se odaje počast i prisjeća na nevine žrtve.

- Drugačije su emocije kada se okupljamo u Centru i danas smo na ovaj datum proučili Jasin za žrtve genocida i ujedno ćemo klanjati prvu džumu namaz u ovoj godini. Od danas do novembra svakog petka će se klanajti džuma namaz u Memorijalnom centru. To je nešto što ćemo čuvati, njegovati jer je nama jako važno - kazao je ef. Peštalić.

Džumu namaz u Memorijalnom centru danas će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović.

Današnjem obilježavanju 20. godišnjice prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, koji je poručio da se u turbulentnom društvu trebamo svi čuvati viška riječi i s poštovanjem pokloniti žrtvama.

U mezarju Memorijalnog centra prije 20 godina je ukopano prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja je ukopana je bio Mustafić Munir, a najstarija žrtva je bio Ičević Ibrahim.

Do danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.721 žrtva genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.