open-navfaktor-logo
search
COVID-19
U prijedorskom Domu zdravlja propale vakcine, rukovodstvo "okrivilo" nestanak struje
Zbog nestanka struje u više navrata, došlo je do prekida hladnog lanca vakcine, te je privremeno obustavljeno revakcinisanje građana koji trebaju primiti i drugu dozu Sputnika V, kazao je danas na press konferenciji Slobodan Javor, v. d. direktora Doma zdravlja Prijedor.
13.04.2021. u 15:00
get url
text
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor

Rukovodstvo prijedorskog Doma zdravlja nije odgovorilo koliko je tačno propalo doza za revakcinaciju starijih od 65 godina.

Press konferencija je uslijedila nakon što je objavljeno da su Prijedorčani stariji od 65 godina, koji su jučer krenuli na revakcinaciju, vraćani iz Doma zdravlja uz obrazloženje da nema vakcina.

Javor je na press konferenciji rekao da je jučer u jutarnjim satima obavješten da je zbog nestanka struje u više navrata došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

– Zato smo privremeno obustavili davanje druge komponente Sputnika V, naglašavam privremeno. Kada je u pitanju prekid hladnog lanca vakcine, želim da pojasnim našim građanima da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do poremećaja u temperaturi u samom frižideru, odnosno zamrzivaču, u odnosu na temperaturu predviđenu za čuvanje vakcina – dodao je Javor.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković ustvrdila je da su vakcine koje su davane neposredno prije prekida revakcinacije bile u režimu hladnog lanca i da su potpuno sigurne.

– Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe za zabrinutost. U konsultaciji sa Institutom za javno zdravstvo odlučili smo da privremeno obustavimo davanje druge doze, odnosno druge komponente Sputnik V vakcine zbog narušavanja hladnoga lanca – rekla je Otković.

Navela je i da oko 2.200 starijih od 65 godina još nije primilo ni prvu dozu, da je prvu dozu primilo 1.500 Prijedorčana, a da je drugu dozu jučer primilo 140 Prijedorčana.

O broju vakcina koje su juče propale medijima je na press konferenciji obećan pisani odgovor.

Prema pisanju portala Srpskainfo, ukoliko se uporede brojevi građana koji su primili prvu i drugu dozu, dolazi se do toga da je u prijedorskom Domu zdravlja jučer propalo 1.360 vakcina, koje će morati da nabave.

Otković je dodala da će građani koji čekaju svoju drugu komponentu Sputnika V biti naknadno obaviješteni o datumu i biti pozvani lično, kao i za prvu dozu.

– Kao epidemilog i ljekar moram reći da nema razloga za brigu bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, građani će biti vakcinisani u terminu koji je predviđen za davanje vakcine – rekla je Otković.

Međutim, novinarima je objasnila i da je preporuka da se druga doza Sputnik V vakcina daje u periodu od 21 do 28 dana nakon primljene prve doze.

– Prema njihovim istraživanjima, ukoliko se građani razbole ili nešto vanredno bude, može ići do dva mjeseca – istakla je Otković.

Rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor nije na press konferenciji pojasnilo da li se prva i druga doza nabavljaju u kompletu i da li to znači da će propasti još 1.360 doza za prvu vakcinu, kada se one nabave zbog propalih vakcina za revakcinaciju. Očekuje se da pojasne i imaju li agregat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.