open-navfaktor-logo
search
Agencija za sigurnost hrane BiH
U proceduri novi pravilnik: Ne smije biti donirana hrana koja je bila poslužena u restoranima...
AUTOR: Autor: M. R. S.
08.04.2024. u 22:10
get url
text
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine predložila je pravilnik o doniranju hrane jer ovo pitanje u našoj državi uopće nije pravno regulirano s aspekta sigurnosti i kvalitete hrane koja se donira, naveli su iz ove agencije.
Predloženi pravilnik, koji tek treba doći pred Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, stiže šest mjeseci otkako su usvojene dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim je hrana donirana narodnim kuhinjama i drugim humanirarnim organizacijama oslobođena plaćanja PDV-a.
- Doniranom hranom se ne smije trgovati. Posrednik u lancu doniranja hrane dužan je doniranu hranu dati krajnjem korisniku. Posrednici u lancu doniranja hrane mogu međusobno preraspodijeliti hranu u skladu s potrebama svojih krajnjih korisnika – piše u pravilniku koji nosi oznaku EI, što znači da je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije.
Pravilnik tretira i hranu iz restorana koja se može donirati, ali je moraju pratiti informacije o nazivu, eventualnim alergenima i roku trajanja.
Ne smije biti donirana hrana iz restorana koja je već bila poslužena.
Nadalje je precizirano da se hrana koja je označena "upotrijebiti do" datumom mora donirati posredniku u lancu doniranja hrane isključivo prije isteka toga datuma. S druge strane, hrana označena "najbolje upotrijebiti do" datumom može se donirati posredniku u lancu doniranja hrane i nakon isteka toga datuma pod uvjetom da je hrana sigurna i pod uvjetima da je posrednik o ovome obaviješten, da prihvata takvu hranu i da će o tome obavijestiti krajnjeg korisnika.
- Doniranje hrane smatra se obavljenim ako se donira hrana pet dana prije isteka roka trajanja za hranu koja je označena "upotrijebiti do" datumom, ili donira hrana označena "najbolje upotrijebiti do" kojoj je preostalo najviše pet posto od tog perioda, osim za hranu za dojenčad za koju je rok najviše sedam posto ukupnog perioda – dio je pravilnika.
Svi oni koji imaju namjeru biti posrednici u lancu doniranja moraju biti upisani u Registar o posrednicima i primljenim donacijama koji vodi Agencija za sigurnost hrane BiH.
Posrednik mora voditi evidenciju krajnjih korisnika hrane, evidenciju primitka hrane od donatora, kao i onu o količini nepodijeljene hrane koju je neškodljivo zbrinuo.
- Doniranjem viškova hrane koja je još uvijek sigurna i prikladna za konzumaciju, sprečavamo da ta hrana postane otpad, što je važno i kao ekološka mjera u očuvanju i zaštiti okoliša. Donošenjem ovog Pravilnika u Bosni i Hercegovini će se unaprijediti sustav doniranja hrane, smanjiti otpad od hrane i očuvati okoliš – obrazloženje je iz ovog pravilnika.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.