open-navfaktor-logo
search
Proces imunizacije
U protekla dva dana u Sarajevu vakcinisano 713 mališana
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović, zajedno sa zastupnicom u Skupštini KS Belmom Kapo i zamjenikom direktora Doma zdravlja KS, Admirom Mašovićem, obišao je vakcinalne punktove na lokalitetima Vrazova i Saraj Polje. 
27.01.2024. u 16:40
get url
text

- Proces imunizacije protiče u najboljem redu. Pozivamo sve roditelje da vakcinišu svoju djecu, ukoliko to do sada nisu učinili. Imunizacija na ove dvije lokacije se nastavlja i u narednom periodu - istakao je ovim povodom ministar Hasanović.

Dodao je i kako je u protekla dva dana vakcinisano 713 naših mališana.

Vakcinalni punktovi Vrazova i Saraj Polje danas su radili do 15 sati.

Naglašeno je i kako vakcina ima dovoljno, kao i da su na raspolaganju našim najmlađim stanovnicima.

- Svaka vakcina i lijek, uključujući i MRP vakcinu, mogu imati neželjena dejstva, ali se ne odobravaju ako je rizik veći od koristi. MRP vakcina prolazi rigorozne kontrole i procjene, sigurna je i rijetke su teške nuspojave. Bolesti od kojih štiti, kao što su morbili, rubeola i zaušnjaci predstavljaju visok rizik od komplikacija.

Nuspojave vakcina, poput blage groznice ili osipa, prolaznog su karaktera i ne treba ih smatrati razlogom za preskakanje vakcinacije - poručio je i ovoga puta ministar Hasanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.