open-navfaktor-logo
search
Svečano
U Prozor-Rami otkriven spomenik gastarbajterima
Spomenik "Ramski gastarbeiter", autora Petra Dolića, posvećen onima koji su u prošlosti, ali i danas, teškim radom davali i žrtvovali sve za svoju porodicu i zajednicu, svečano je otkriven u Prozor-Rami.
07.09.2022. u 10:33
get url
text

- Htjeli smo na ovaj način zahvaliti našim sugrađanima koji su veliki dio svoga života proveli na radu u Njemačkoj i drugim zemljama i koji su na taj način prehranjivali porodicu i školovali djecu. Oni su se odricali puno toga da bi svojoj porodici mogli pružiti siguran život - kazao je Feni Josip Juričić, pomoćnik načelnika Općine Prozor-Rama.

Dodao je kako je događaj svečanog otvaranja bio obogaćen dubokim emocijama jer je, pored gostiju, otvaranju prisustvovalo oko 50 gastarbeitera iz ove općine, dok su u otkrivanju spomenika učestvovala dva najstarija gastarbeitera.

- Ideja se pojavila mnogo ranije, a 2019. godine na izložbi istoga autora Petra Dolića pod nazivom "Amblemi ramskog zavičaja" u Zagrebu autor je među izlošcima predstavio i prikaze ramskog gastarbajtera što je pokrenulo razgovore o izgradnji pravog spomenika. Ta ideja je ove godine ostvarena u obliku ovog spomenika - istaknuo je Juričić.

Navodi da se spomenikom, pored upućivanja zahvale gastarbajterima, na ovaj način radi i o popunjavanju gradskog prostora dobrim umjetničkim djelima.

Juričić je otkrio kako se također planira realizirati ideja projekta prekogranične saradnje kojim bi se obilježili putovi gastarbajtera iz Rame, preko Zagreba, Minhena i još nekoliko gradova u Njemačkoj, gdje bi se potpisala povelja prijateljstva i slično.

- Ta ideja postoji i planiramo konkretnije raditi na njoj u budućem periodu kada dođe vrijeme apliciranja za projekte prekogranične saradnje - podvukao je on.

Na svečanom otvorenju spomenika prisutnima su se obratili književnik Ivan Lovrenović, načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević i autor Petar Dolić, a nekoliko riječi uputili su i gastarbajteri.

Lovrenović je pojasnio kako Dolićev gastarbajter ne sjedi opušteno, nema naslona na koji bi se zavalio onako kako se sjedi pri odmoru, u zadovoljstvu, nego suprotno od toga, na koferu on sjedi napola, gornjim dijelom tijela sav osovljen uvis, noge nisu pasivizirane, nisu prekrižene ni pružene, svijene su u koščatim koljenima i spremne na dizanje.

A na koferu upisan je tekst fra Ivana Šarčevića koji glasi: "U nevolji se nisam ponižavao, ni u dobru uznosio. Iz siromaštva i bogobojaznosti sticao sam, podizao porodicu, snivao i gradio, vjerovao u bolje dane, vjerovao u Boga, u pravdu, u ljudsko zajedništvo, u mali svijet ramski, bez osvete i gorčine, bez nadimanja i zla oka. Još me uvijek ima – još uvijek vjerujem!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.