open-navfaktor-logo
search
Infektolog
U regiji raste broj oboljelih od koronavirusa; Skočibušić o situaciji u FBiH, koji su simptomi nove varijante omikrona?
U Hrvatskoj raste broj broj oboljelih od COVID-19, ali ne i broj umrlih i hospitaliziranih, kazala je dr. Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.
02.09.2023. u 07:45
get url
text

No u Srbiji, kako navode tamošnji mediji, puno je ozbiljnija situacija sa koronavirusom. Kako prenosi nova.rs, "u posljednje dvije sedmice ljekari opće medicine rade kao na traci, a respiratorni virusi i novi talas COVID-19 sve je agresivniji, pa se pune i bolnički kreveti na Infektivnoj te na Klinici za pulmologiju UKC Srbije".

Brzi antigenski test

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom ljetnih mjeseci prijavljen je mali broj slučajeva COVID-19 bolesti, kazao je za Faktor mr. sc. dr. med. Siniša Skočibušić, infektolog.

S obzirom na lakšu dostupnost, brže rezultate testa i nižu cijenu testiranja, većina zdravstvenih ustanova odlučuje se na testiranje RAT (brzi antigenski test), pa je, kako dodaje direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, teško u ovom trenutku precizno procijeniti cjelovito stanje epidemiološke situacije.

No bez obzira na to, epidemiološka situacija se, kako kaže, kontinuirano nadzire i procjenjuje, što će se nastaviti i u narednom periodu.

- Zdravstveni sistem uspješno odgovara na sve aktualne infekcije u ovom trenutku. Svim simptomatskim osobama s postavljenom sumnjom na COVID-19 preporučuje se i dalje testiranje, a preporučeno je i poštivanje epidemioloških mjera u slučaju respiratornih bolesti - kaže Skočibušić.

Zdravstveni stručnjaci ističu kako se trenutno u svijetu prati jedna nova varijanta omikrona koja ima nešto više mutacija nego dosadašnje.

Naš sagovornik dodaje kako The Pan American Health Organization (PAHO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno procjenjuju nove podlinije omikron varijante koronavirusa.

- Nedavno je identificirana nova varijanta, poznata kao EG.5, klasificirana kao varijanta od interesa (VOI). Na temelju dostupnih dokaza, WHO je procijenila da je rizik koji predstavlja EG.5 varijanta za javno zdravlje nizak. EG.5 je potomak XBB.1.9.2 i prvi put je prijavljen u februaru 2023. Globalno, prijavljen je porast udjela slučajeva infekcije s ovom varijantom. Ovaj trend je primijećen u zemljama Amerike, uključujući Kanadu, Kolumbiju, Kostariku, Dominikansku Republiku i Sjedinjene Američke Države. Iako je EG.5 pokazao povećanu prevalenciju, prednost u rastu vjerovatno ima i povećana svojstva imunološkog bijega, do danas nije bilo prijavljenih promjena u ozbiljnosti bolesti. Zbog svoje prednosti rasta, EG.5 može uzrokovati porast učestalosti slučajeva u nekim zemljama i postati dominantan - navodi Skočibušić.

Stariji i osobe sa oslabljenim imunitetom

Na pitanje koji su simptomi infekcije, Skočibušić odgovara kako EG.5, kao i drugi sojevi omikrona, ima sklonost inficirati gornje disajne puteve, uzrokujući curenje iz nosa, grlobolju te druge simptome slične prehladi".

- Međutim, kod starijih ljudi i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom povećan je rizik od nastanka ozbiljnijeg oblika bolesti - kazao je Skočibušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.