open-navfaktor-logo
search
Sve za kampanju
U režiji HDZ-a: Zloupotreba javnih resursa, djece i COVID-a za političku promociju u Mostaru
Monitoring predizbornih aktivnosti koji sprovodi Transparency International u Bosni i Hercegovini nastavljen je i u Mostaru te je otkrio kako kandidati ni u ovom gradu ne prezaju od zloupotreba javnih resursa i funkcija za političku promociju.  
15.12.2020. u 08:59
get url
text

Najnoviji primjer predstavlja spot u kom se promoviše nosilac liste HDZ BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara, dr. Mario Kordić. Spot je sniman u prostorijama JU Dom zdravlja Mostar čiji je dr. Kordić direktor. U spotu je ova činjenica posebno naglašena što sugeriše da se ova vrsta zloupotrebe prostorija javnih ustanova za političku promociju ne smatra spornom.

U toku trajanja spota dr. Kordić se prvo kreće hodnicima ustanove u kojoj je direktor, dok se u sljedećoj sceni pojavljuje u jednoj od ordinacija kako vrši pregled nad pacijentom koristeći opremu Doma zdravlja. Pored Doma zdravlja, Mario Kordić je posjetio i mostarski izolatorij gdje se nalaze osobe oboljele od virusa COVID-19 te je tom prilikom podijelio paketiće oboljelima i zasposlenima. 

Međutim, tu ne prestaju primjeri zloupotreba položaja, resursa ali i najugroženijih kategorija u svrhu političke promocije, navodi Transparency International BiH. 

Tako je dr Kordić u sklopu svoje kampanje posjetio prostorije "Udruge za Down Sindrom Mostar", te je tom prilikom dijelio paketiće djeci članova ovog udruženja. Za ovo udruženje je organizovana i humanitarna izložba umjetnina "U susret Božiću" na čijem otvaranju su prisustvovali predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Mario Kordić i Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

Svoju političku promociju dr Kordić je upriličio i u prostorijama Ustanove "Dječiji vrtići" Mostar, te je tom prilikom zajedno sa kolegama iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar uručio donaciju didaktičke opreme za djecu koja pohađaju ovu ustanovu.  

U posljednjoj objavi na sopstvenoj Facebook stranici Kordić je obavijestio javnost da je prisustvovao otvaranju Sveučilišne televizije SUM TV kojom prilikom je uspio da poveže zabrinutost za djecu, psihološke posljedice COVID-a, obrazovanje i svoju kandidaturu na izborima. 

Sve ove aktivnosti su fotografisane i objavljene na zvaničnoj Facebook stranici Gradskog odbora HDZ-a Mostar, dok se u objavama nedvosmisleno navodi da je dr Mario Kordić nosilac liste ove stranke na predstojećim izborima, što jasno daje do znanja da se radi o političkoj promociji kandidata. 

Uprkos tome što ustanove nisu svojina političkih stranaka, te se njihove prostorije i sredstva ne smiju koristiti za političku promociju, nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija podstiče stranke i njihove kandidate da ih zloupotrebljavaju na ovaj način.  

Ono što ipak najviše zabrinjava je sve učestalija zloupotreba djece u političkim kampanjama. TI BiH se zbog ovakve prakse narušavanja prava djece u svrhu političke promocije već obraćao nadležnim institucijama, nakon čega je Ombudsman za djecu upozorio političke subjekte kako se djeca ne smiju koristiti u predizbornim aktivnostima, saopćio je TIBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.