open-navfaktor-logo
search
MUPRS-a
U RS-u će biti instalirano 100 stacionarnih radara, prvi u radu već od 1. septembra
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) saopćilo je da bi od srijede, 1. septembra trebalo da počne sa radom stacionarni radarski sistem na području Banje Luke koji će evidentirati prekršaje nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulirane uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova.
27.08.2021. u 09:57
get url
text

Na području grada Banja Luka sa radom će početi devet stacionarnih radara, navodi se u saopćenju.

Stacionarni radarski sistem ima mogućnosti automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku; detekcije nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova; prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku; nadzor i snimanje; automatski prenos podataka i slično.

Iz MUP-a RS-a podsjećaju da su u okviru projekta nabavili 100 stacionarnih radara i 10 presretača.

Stacionarni radari su u postupku postavljanja i instaliranja na području cijelog entiteta, a u skladu sa analizom stanja sigurnosti saobraćaja i izvršenim procjenama definisana je raspodjela i dinamika instaliranja.

Tako će na području banje Luke biti instalirano 25 stacionarnih radara, u Bijeljini i Doboju po 12, u Prijedoru 10, u Istočnom Sarajevu devet, u Zvorniku osam, Trebinju sedam, u Foči i Bosanskoj Gradišci šest, te u Mrkonjić Gradu pet stacionarnih radara.

- Napominjemo da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, a da jedan od ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja - navode iz MUP-a RS-a.

Dodaju da sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarskim sistemom od 1. septembra MUP RS-a će obrađivati centralizovano u Policijskoj stanici za obradu prekršaja koja će obavještenja o počinjenom prekršaju uz prekršajni nalog dostavljati na kućnu adresu vlasnika vozila.

Također, apekuju na građane da poštuju postojeće saobraćajne propise i da vožnju svog motornog vozila prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uvjetima na putu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.