open-navfaktor-logo
search
Mladi najosjetljiviji
U RS-u lani 30.000 osoba zatražilo pomoć u ustanovama za mentalno zdravlje
Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Milan Latinović također upozorava da je mlada populacija najosjetljivija, kada je u pitanju mentalno zdravlje
10.10.2018. u 13:24
get url
text

 U Republici Srpskoj je u prošloj godini oko 30.000 osoba tražilo pomoć u ustanovama za mentalno zdravlje, a oko 500 adolescenata je bilo bolnički tretirano – potvrdila je danas entitetska koordinatorka za mentalno zdravlje Biljana Lakić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, čija je tema fokusirana na mentalno zdravlje mladih u svijetu koji se mijenja, Lakić je ukazala da je neophodno podići svijest o značaju mentalnog zdravlja, ali i da se smanji stigma i diskiminacija koja prati mentalne poremećaje.

-Ambijent u kojem ljudi žive najviše utiče na mentalno zdravlje. Enormno se povećao broj izbjeglica, raseljih osoba u svijetu, mladih koji su izloženi elementarnim nepogodama, kriznim i ratnim situacijama, vršnjačkom nasilju, zlostavljanju. Moderne tehnologije su donijele dosta prednosti, ali mogu biti izvor dodatnog pritiska – ukazala je Lakić.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Milan Latinović također upozorava da je mlada populacija najosjetljivija, kada je u pitanju mentalno zdravlje.

-Mladi u savremenim brzim tokovima života su postavljeni pred mnoge izazove – ukazao je on i podsjetio na istraživanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koja su pokazala da je oko šest procenata mladih probalo psihoaktivne supstance i alkohol, što govori da se mora voditi računa o njihovom zdravlju.

Naglasio da je važno da se podrži destigmatizacija te podigne svijest građana kada su u pitanju osobe s mentalnim bolestima i poremećajima.

U Bosni i Hercegovini se provodi projekt unapređena mentalnog zdravlja, koji je podržala Vlada Švicarske, a direktorica ovog projekta Dženita Hrelja Hasečić je naglasila da je fokus na stručnoj i finansijskoj podršci aktivnosti koje provode entitetska ministarstva zdravlja.

Istakla da je novi pristup tretiranju problema mentalnog zdravlja na prevenciji, jer je poznato da se i depresija pojavljuje u ranoj životnoj dobi.

U RS je uspostavljeno 27 centara za zaštitu mentalnog zdravlja, a najavljeno je da će uskoro biti uspostavljeno pet regionalnih timova koji će se baviti dečijom psihijatrijom, koji će uz školske psihologe i pedagoge dati podršku mladim osobama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.