open-navfaktor-logo
search
Usvojene izmjene
U RS-u se uvode nova krivična djela za povrede ugleda i časti, kazne i do 100.000 KM
Vlada RS-a usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, a kojim su propisana nova krivična djela protiv ugleda i časti.
02.03.2023. u 15:06
get url
text

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je pojasnio da se uvode nova krivična djela – neovlašteno objaljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, zloupotreba fotografije i video zapisa spolno-eksplicitnog sadržaja, te nova glava krivičnih djela protiv časti i ugleda.

- Uvedena su nova krivična djela uvrede i klevete, iznošenja ličnih i porodičnih prilika i krivična djela javnog izlaganja poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti. Reguliše se i u kojim djelima postoji isključenje protivpravnosti, kao i nadležnost za gonjenje te okolnosti pod kojima se javno objavljuje presuda iz ove glave – kazao je Bukejlović.

Precizirao je da u nacrtu zakona stoji da "ko uvrijedi drugoga kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM".

- Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 KM. Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem, uvrijeđen ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje, sud ga može osloboditi kazne. Ako je uvreda uzvraćena, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi od kazne – precizirao je Bukejlović.

Krivično djelo kleveta

Govoreći o krivičnom djelo kleveta, Bukejlović je kazao da onaj ko o drugome iznosi ili pronosio neistine, što može štetiti njegovom časti i ugledu, a znajući da je to neistina, kaznit će se novčanom kazunom od 8.000 do 30.000 KM.

- I ovdje postoje dva kvalifikovana oblika, na način da ako je to učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem društvenih mreža ili na javnom skupu, predviđen je kvalifikovani oblik, te također ako je ono što se iznosi i pronosi dovelo do teških posljedica za oštećenog, učinilac se kažnjava većom novčanom kaznom – dodao je.

Što se tiče iznošenja ličnih i porodičnih prilika – ko iznosi nešto iz ličnog i porodičnog života neke osobe što može škoditi njegovoj časti i ugledu kaznit će se novčanom kaznom, a ako je dovelo do teških posljedica smatrat će se kvalifikovanim djelom.

Javno izrugivanje zbog pripadnosti određenoj vjeri, rasi, nacionalnosti, seksualnoj pripadnosti i drugome, kaznit će se novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 KM.

Pojasnio je i protivpravnost, odnosno da nema krivičnog djela ako se radi o iznošenju u naučnom, književnom i umjetničkom djelu, odnosno u vršenju dužnosti propisanih zakonom novinarskog poziva, političke ili druge javne i društvene djelatnosti ili odbrane prava, ako iz načina izražavanja ili drugih okolnosti proizilazi da to nije učinjeno u namjeri omalovažavanja ili ako lice dokaže istinitost tvrdnji ili da je imalo razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio.

Podvukao je da nigdje nisu propisane zatvorske kazne, pa tako ni za klevetu.

- Ne posotji kazna zatvora, nego isključivo novčane kazne. Svaka druga država u EU ima klevetu, i oblast potiv ugleda i časti, kao krivična djela. U Srbiji, Hrvatskoj su predviđene kazne zatvora, a Crna Gora propisuje isto novčane kazne. Sva krivična djela idu po prijedlogu oštećenog – rekao je Bukejlović.

Je li ugrožena sloboda govora

Bukejlović je kategoričan da ovakve izmjene Krivičnog zakonika RS-a neće ugroziti slobodu govora.

- Svako ko kvalitetno radi svoj posao, u konkretnom slučaju novinari, ne mogu se dovesti u situaciju da se terete za neko od ovih krivičnih djela – rekao je ministar.

Ministar pravde RS-a je naveo da, što se tiče neovlaštenog objavljivanja tuđeg spisa, portreta i snimka, postoji kvalifikovani oblik ovog djela ako je učinjeno prema članu porodice ili nekom drugom licu, a narušilo je njegovo zdravlje ili je čak imalo smrtnu posljedicu.

- Tada je propisana kazna zatvora od dvije do deset godina. Svi se moramo prisjetiti tragičnog slučaja mladića koji je izvršio suicid zbog javnog ismijavanja na društvenim mrežama. To je jedan od razloga za ovo uvrštavanje u zakon – kazao je Bukejlović.

Podsjećamo, Mladen Dulić (22) iz Laktaša počinio je samoubistvo krajem oktobra prošle godine nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem ga radnici na jednoj benzinskoj pumpi ismijavaju tokom prijave za posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.