open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade
U RS-u sutra Dan žalosti zbog "tragičnih dešavanja na Kosovu"
Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) proglasila je 27. septembar Danom žalosti zbog "tragičnih dešavanja na Kosovu".  
26.09.2023. u 17:31
get url
text

VEZANI TEKST - Policija Kosova pokazala zaplijenjeni arsenal oružja dan nakon napada u selu Banjska

Odluku o proglašenju Dana žalosti entitetska vlada je donijela na telefonskoj sjednici.

- Zastave na institucijama bit će spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan bit će prilagođene Danu žalosti - saopćeno je iz entitetske Vlade.

U Banjskoj, na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, 24. septembra ujutro u pucanju naoružanih Srba koji su blokirali cestu poginuo je jedan kosovski policajac, dok je jedan povrijeđen.

Naoružanu grupu, koja se sklonila u manastir Banjska i njegovu okolinu, opkolila je kosovska policija, a sukobi su nastavljeni na tom području tokom dana.

VEZANI TEKST - Ministar kosovskog MUP-a podijelio snimke naoružane srpske grupe u Banjskoj

U akciji u Banjskoj ubijena su najmanje tri napadača, a privedeno je šest osoba, među kojima su dva napadača i četiri osobe koje su radiovezom podržavale napad.

Kosovski premijer Albin Kurti objavio je da je do zuba naoružana grupa od oko 30 ljudi, koje je opisao kao profesionalnu terorističku/kriminalnu strukturu, napala kosovsku policiju i da smatra Srbiju odgovornom za incident.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su incident u kojem je poginuo jedan kosovski policajac počinili kosovski Srbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.