open-navfaktor-logo
search
Šta je sa istragom
U RS-u tvrde da su pokretnu bolnicu prodali Turskoj za duplo više novca
Pokretna bolnica koja je bila nabavljena za Republiku Srpsku, a potom vraćena, zbog odugovlačenja sa procedurama u Agenciji za lijekove BiH, prodata je Turskoj, za duplo više novca.
16.07.2020. u 08:06
get url
text

Vlasnik firme Balkan Global Slaven Ristić potvrdio je za RTRS da je bolnicu prodao za 4,8 miliona eura. Bolnica, čija je montaža već bila počela u ovom entitetu, ipak će završiti u Turskoj, i to za duplo više novca.

Bolnicu koju je Republika Srpska platila 4,2 miliona maraka, Turci plaćaju 4,8 miliona eura. 

U toku su carinske procedure, demontiranje i transport.

- Takve bolnice inače koštaju između osam i 12 miliona eura. Bolnicu smo turskoj kompaniji prodali po cijeni od 4,8 miliona eura, plus cijena transporta i montaže što je sve ukupno oko pet miliona eura - potrvdio je Ristić.

Ristić je o ovome obavijestio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Dodik pritiske opozicije zbog nabavke bolnice, naziva destruktivnim i pita - šta ako se pojavi veći broj zaraženih.

- Nismo se trebali osvrtati na neke paradere koji idu tamo, slikaju se, nešto govore kao da živimo u idealnim uslovima. Kao da je neko namjerno htio nekog da prevari. Nije niko htio da prevari. Kako sada Turskoj valja po duplo većoj cijeni nego što smo mi platili. Čovjek je htio da nama učini, a na kraju od njega napraviše lošeg momka, što, naravno, treba odbaciti - kategoričan je Dodik.

Sredinom prošlog mjeseca, podsjećanja radi, Ristić je vratio dva miliona KM sredstava Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a za ostatak novca su se dogovorili kada će vratiti. 

Ova bolnica predmetom je istrage koja je pokrenuta početkom juna. MUP RS-a iz nekoliko institucija izuzeo je dokumentaciju. 

- Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva formiralo je predmet u vezi sa nabavkom pokretne bolnice - rekla je za Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, dodajući da je predmet u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja.

Do danas, ovo tužilaštvo se nije oglasilo kakva je sudbina "formiranog predmeta", te kako je bolnica o kojoj se prikupljaju informacije mogla biti demontirana i završiti u drugoj državi. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.