open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno okupljanje
U Sanskom Mostu obilježena 108. godišnjica pobjede kod Canakkalea
Minutom šutnje za šehide Bosne i Hercegovine i Turske, kao i za žrtve posljednjih razornih zemljotresa, polaganjem vijenaca, učenjem dove te intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske u subotu je na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta obilježena 108. godišnjica pomorske bitke i pobjede kod Canakkalea, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Republike Turske.
18.03.2023. u 15:40
get url
text

{$galerijaFotografija}

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu građana Sanskog Mosta, na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, predsjednik Turske vojne misije u BiH brigadir Mustafa Buyukkoroglu i načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Obilježavanju je prisustvovao vojni ataše pri Ambasadi Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, predstavnici turskih institucija u BiH te imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Ambasador Girgin je posjetio da se danas u Turskoj obilježava Dan pobjede na Canakkaleu i Dan sjećanja na šehide koji su položili živote u odbrani domovine.

- 18. mart je godišnjica bitke koja je promijenila tok Prvog svjetskog rata, a lekcija koju moramo izvući iz ovog i iz drugih ratova je zajedništvo, jer iskušenja s kojima se današnji svijet suočava iziskuju zajedništvo - rekao je ambasador Girgin i prisjetio se svih šehida palih i u podlim terorističkim napadima.

Podsjetio je i da se "danas prisjećamo sugrađana koji su stradali u razornim zemljotresima u Turskoj i još jednom se s ovog mjesta zahvaljujem na pomoći, podršci i molitvama institucija, organizacijama i građana Bosne i Hercegovine i Sanskog Mosta".

- Bosna i Hercegovina je u proteklom periodu uz spasilačke ekipe i slanje pomoći pružila i više nego što je u mogućnosti i to je pokazatelj njene humanosti i prijateljstva prema Turskoj - rekao je Girgin.

U izjavi novinarima nakon obilježavanja, ambasador Girgin je podsjetio da se danas prisjećamo šehida Turske, ali i svih šehida Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović je podsjetivši na već tradicionalno dugogodišnje okupljanje u Donjem Kamengradu, u Sanskom Mostu, rekao da je cilj i današnjeg obilježavanja "da se prisjetimo onih najboljih koji položiše živote, za slobodu, za nezavisnost i za mir".

Podsjetivši da narod Turske prolazi kroz teško vrijeme nakon razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju, Hasanbegović je ukazao na značaj zajedništva i solidarnosti u teškim vremenima.

Kako je rekao, ono na šta "smo posebno ponosni je da smo zajedno i kada slavimo i kada tugujemo".

- Naša srca su s vama - rekao je Hasanbegović i naglasio kako se i ova lokalna zajednica odazvala akcijama prikupljanja pomoći i spašavanja, nakon zemljotresa u Turskoj.

Ambasador Girgin je u pratnji načelnika Hasanbegovića i delegacije posjetio i Musalu sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, gdje je proučena dova, te položio cvijeće na Spomeniku oslobodiocima Sanskog Mosta.

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine danas se obilježava 108. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

AA-20230318-30608552-30608541-BIH_U_SANSKOM_MOSTU_OBILJEZENA_108_GODISNJICA_POBJEDE_KOD_CANAKKALEA.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.