open-navfaktor-logo
search
Svečano
U sarajevskoj Vijećnici upriličen prijem za bh. spasioce: Vi ste istinski heroji
U sarajevskoj Vijećnici u srijedu je upriličen prijem za bh. spasioce koji su proteklih dana učestvovali u akcijama traganja i spašavanja preživjelih u regijama razorenim zemljotresom na jugu Turske.
22.02.2023. u 17:38
get url
text

Na svečanosti su pripadnicima gorskih službi spašavanja Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, te pripadnicima Specijalizirane jedinice za spašavanje (USAR tim) pri Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) uručene zahvalnice, a pojedinačno svakom od spasilaca simbolično je uručen i Zlatnik Grada Sarajeva.

FOTO: AA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zahvalila je svim spasiocima, kazavši kako je "danas poseban dan kada se iznova podsjećamo koliko mi sjajne ljude imamo".

- Onaj ko spasi jedan ljudski život, kao da je spasio cijeli svijet. Mi nikada nećemo zaboraviti vaš gest, zato što ste nam po ko zna koji put osvjetlali obraz kako u Turskoj, tako i u cijelom svijetu. Hvala vam, na svemu što ste učinili. Vi ste pokazali da svi mi moramo posvetiti više pažnje gorskim službama spašavanja na teritoriji čitavog grada i Kantona Sarajevo, jer se u nevolji poznaju junaci - kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Istakla je da dok su bh. spasioci bili u zemljotresom razorenim područjima Turske, u tim momentima mlade Sarajlije su prikupljale novac kako bi pomogli svojim vršnjacima u Turskoj.

FOTO: AA

Potom je uručila Zlatnik grada Sarajeva 12-godišnjem dječaku Benjaminu Mehanoviću, o kojem su pisali brojni mediji, a koji je prodajući čaj na ulici prikupljao novac za pomoć žrtvama zemljotresa.

Bh. spasiocima na njihovom angažmanu i svemu što su učinili tokom boravka u Turkiye zahvalila je i v.d. premijera Vlade Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić.

- Hvala vam, što ste predstavljali našu zemlju na najbolji način i što ste pokazali svijetu kako se pomaže drugima u vremenu krize. Vi ste istinski heroji. Pozivam vas, odista, da iskomunicirate prema Vladi Kantona potrebe i način na koji možemo da vam pružimo dodatnu podršku - poručila je Sofrić-Kadenić.

Prijemu su pisustvovali i spasiocima zahvalili ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imenovan je Dženan Brkanić. Obojica su tokom obraćanja ukazali na značaj i potrebu sistemskog i zakonskog rješavanja potreba gorskih službi spašavanja, te kako će na tome raditi.

FOTO: AA

Prijem je završen dodjelom Zlatnika grada Sarajeva pojedinačno svakom spasiocu te zajedničkom fotografijom spasilaca i predstavnika Grada i Kantona Sarajevo.

U Turskoj se nakon razornih zemljotresa nalazio veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji su djelovali kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite. Spasilački timovi su tokom akcija u regiji spasili najmanje 26 života, potvrdili su turski zvaničnici.

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u južne dijelove Turske odmah nakon zemljotresa koji je na tlu Turske odnio više od 42.000 života. Na tlu Sirije poginulo je najmanje 5.840 oosoba.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.