open-navfaktor-logo
search
Ozbiljne posljedice
U Sarajevu kvalitet zraka jutros opasan za stanovništvo, u Zenici, Visokom i Kaknju vrlo nezdrav
Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je najzgađeniji i kvalitet zraka je opasan za cjelokupno stanovništvo. Indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati u Sarajevu iznosio je 304.  
04.01.2023. u 08:17
get url
text

U takvim uvjetima kvalitet zraka može imati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Kvalitet zraka vrlo je nezdrav i na području Zenice gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 254, Visokom i Kaknju u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 226 i 206.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

VEZANI TEKST - U Sarajevu vrlo nezdrav zrak: Apel građanima da izbjegavaju aktivnosti vani

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za stanovništvo i na području Hadžića gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 190, Jajca indeks kvaliteta zraka 181, te Tuzle u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 170, Vogošće gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 169.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U većini ostalih mjesta u BiH u kojima su instalirane mjerne stanice kvalitet zraka je umjereno zagađen ili pak nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH,  Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM - "particulate metter" ili partikularne su vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.