open-navfaktor-logo
search
U toku testiranje
U Sarajevu nabavili nove trolejbuse, sad im moraju prilagoditi ceste: Koji radovi su u pitanju?
Sarajlije s nestrpljenjem očekuju da dobiju bolji gradski saobraćaj, ali i da se provozaju novim trolejbusima koji su proizvedeni u Bjelorusiji.
23.03.2022. u 16:16
get url
text

Ipak, ono što je zabrinulo stanovnike glavnog grada BiH je informacija da će se zbog dužine vozila neke raskrsnice morati proširiti, kako bi se trolejbuski saobraćaj odvijao neometano. Logično je pitanje kako se prilikom kupovine novih trolejbusa nije vodilo računa o pojedinim raskrsnicama u Sarajevu i da li će to značiti da naše sugrađane ponovo očekuju dodatne gužve zbog novih radova. I dodatna plaćanja iz kantonalnog budžeta.

- Morat ćemo raditi na trasi, to se posebno odnosi na Trg Austrije gdje će se morati proširiti zbog novih trolejbusa. Narednih dana imat ćemo probne vožnje i evidentirat ćemo svaki problem. Moramo nešto uraditi i sa kontaktnom mrežom na nekim mjestima, ali i na Otoci jer trolejbusi reaguju na svaku promjenu visine. Ministar Šteta obećao je da ćemo popraviti kolovoz na nekim mjestima gdje imaju rupe i odmah trolejbus reaguje i ugasi se. Obilazimo teren i zapisujemo. Imamo i u trolejbuskom depou određenih stvari da popravimo i na Mojmilu. To se odnosi na kontaktnu mrežu, gdje su križišta i gdje dolazi do promjena napona i izbijanja struje – kaže za Faktor Mujo Begić, šef trolejbuskog saobraćaja u GRAS-u.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno, kako je istaknuto, 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta. Opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, videonadzorom, pristupom za osobe sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će u njih biti ugrađen i određeni broj USB priključaka za mobilne telefone.

Nabavka trolejbusa od firme BKM Holding je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura. Isporuka prvih 25 trolejbusa najavljena je do proljeća, a deset dodatnih na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru.

- Na testiranju novi trolejbusi su se pokazali boljim nego što smo mislili. Na kraju apelujem na sve korisnike GRAS-a da čuvaju i trolejbuse i tramvaje i autobuse. Sve je to naša zajednička svojina. U novim trolejbusima imamo kamere i potrebno je napraviti dobru saradnju sa policijom da se svi koji budu uništavali adekvatno kazne. To je jedini način da sačuvamo naša nova prijevozna sredstva – kaže Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.