open-navfaktor-logo
search
Prigodni programi
U Sarajevu obilježen Lejletu-r-regaib: Noć u kojoj se ispunila želja cijelog čovječanstva
Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-r-regaib upriličen je sinoć u Hadžijskoj džamiji u Sarajevu.
12.01.2024. u 07:52
get url
text

Program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a prigodno predavanje je održao hafiz Elvir Duranović.

- Naši prethodnici su vrijeme tokom mjeseci redžeba i ša'bana koristili da se pripreme za dolazak ramazana. Redžeb je značajan za život Poslanika, a. s., jer su dvije noći posebno vezane za njega. U prvoj, Lejletu-r-regaibu, hazreti Amina, majka Muhammeda, a. s., začela je plemenitog poslanika. Time započinje njegov život na ovom, donjem svijetu, dok je u Noći miradža Allahov Poslanik, a. s., uzdignut u visoki gornji svijet - kazao je Duranović.

Lejletu-r-regaib - Noć želja, obilježava se uoči prvog petka u redžebu, mjesecu koji zauzima posebno mjesto u vjerskoj praksi Bošnjaka.

- Treba kazati da ovo nije noć u kojoj se ljudima ispunjavaju želje, nego je ovo noć u kojoj se ispunila želja cijelog čovječanstva. Upravo začečem Poslanika, a. s., je počelo njeno ispunjenje - pojasnio je Duranović.

Mjesec redžeb je jedan od četiri sveta mjeseca u islamu za koje je uzvišeni Allah u Kur'anu rekao: "U njima ne griješite!".

Ne tragu ove kur'anske poruke, Bošnjaci su, kako bi se sačuvali od grijeha u ovom mjesecu, njegovali ibadet posta, jer je za post Vjerovjesnik, a. s., rekao: "Post je štit."

U ovoj noći uslišana je jedna od najvažnijih dova koju je iko ikada proučio. Kada su Ibrahim, a. s. i Ismail, a. s., gradili Kabu, poručili su dovu Allahu, dž. š., da ljudima pošalje Muhammeda, a. s.

- Prema nekim mišljenjima, muslimani iz poštovanja prema njemu i ovoj dovi koju je učio, na sjedenju uče salavat i za Ibrahima, a. s. - poručio je glavni imam sarajevskog medžlisa dr. Abdulgafar ef. Velić.

U okviru programa je proučen i zikr koji je predvodio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. Malik ef. Šljivo, objavila je agencija MINA.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sinoć sa akšam-namazom nastupila je mubarek noć Lejletu-r-regaib, i počeo mjesec redžeb.

U redžebu muslimani obilježavaju dvije mubarek noći, Lejletu-r-regaib i Lejletu-l-mi'radž. Lejletu-r-regaib muslimani tradicionalno obilježavaju uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore ova noć obilježena je prigodnim programima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.