open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
U Sarajevu odata počast poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa
Polaganjem cvijeća na višegradskoj kapiji na Vratniku obilježena je 28. godišnjica od pogibije Frederica Mauricea, delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa i odata počast svim radnicima Crvenog križa koji su dali svoje živote ispunjavajući humanitarnu misiju.
18.05.2020. u 12:01
get url
text

Crveni križ Kantona Sarajevo organizovao je polaganje cvijeća na Spomen ploču poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa. Maurice je poginuo na višegradskoj kapiji na Vratniku na današnji dan 1992. godine, u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva.

Elmir Camić, šef Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH, podsjetio je da se danas obilježavaju skoro tri decenije od "ovog tragičnog incidenta".

- Koji je istovremeno bio jasno kršenje Ženevske konvencije međunarodnog humanitarnog prava. Nama je jako drago što Crveni križ KS-a još uvijek održava sjećanje na našeg kolegu iz Međunarodnog komiteta koji je tada izgubio život. Istovremeno uzimaju taj datum kako bi se sjetili svih humanitarnih radnika koji su izgubili živote u svojoj plemenitoj misiji pomažući drugima - pojasnio je Camić.

Smatra da je obilježavanje i sjećanje na te ljude važno, pogotovo u današnje vrijeme kada smo suočeni sa sve većim brojem napada na humanitarne i zdravstvene radnike širom svijeta.

- Ovakvi događaji su jako važni kako bi digli svijest ljudi i rekli da humanitarni i zdravstveni radnici nisu meta, odnosno da je svaki napad na njih jasno kršenje međunarodnog prava - poručio je Camić.

Cvijeće je položila i Enaida Višo, sekretar Crvenog križa KS-a.

- Danas smo se okupili da odamo počast poginulom delegatu Međunarodnog komiteta. Prvom delegatu koji je donio pomoć u lijekovima u opkoljeno Sarajevo 1992. godine. Danas obilježavamo 28. godišnjicu pogibije Frederica Mauricea. Također, odajemo počast i svim poginulim aktivistima Crvenog križa, kao i građanima grada Sarajeva - kazala je Višo.

Poručila je da se ovo više nikada i nikome ne ponovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.