open-navfaktor-logo
search
Nezaboravno iskustvo
U Sarajevu održana prva "Škola kulture sjećanja", došla i povratnička djeca iz Janje, Prijedora i Brčko distrikta
AUTOR: Anadolija
12.05.2024. u 15:05
get url
text
FOTO: MC Sarajevo
U organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo, učenici iz Prijedora, Janje i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bili su u trodnevnoj posjeti Sarajevu povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana.
Dobrodošlicu su im poželjeli njihovi vršnjaci iz Sarajeva prigodnim programom održanim u Osnovnoj školi "Osman Nakaš".
Muzejski pedagozi Memorijalnog centra Sarajevo Irfan Gazdić i Amel Merdžanović održali su "Školu kulture sjećanja" za 140 učenika. Ona je obuhvatila posjete mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, muzejskoj postavci "Heroji oslobodilačkog rata", Spomeničkom kompleksu tunela "D-B" te Ratnoj džamiji na Igmanu. Uz to, učenici su imali priliku posjetiti i znamenitosti poput Vijećnice, Baščaršije te su se provozali Trebevićkom žičarom, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo posjete Sarajevu.
FOTO: MC Sarajevo
Posebno su se istakle priče i poruke o važnosti mira, obrazovanja i hrabrosti koje su učenici dobili od ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića, Nedžada Bublina, dobitnika "Zlatnog ljiljana", maloljetnog borca Midhata Karića, ministrice Naide Hota-Muminović te direktora Memorijalnog centra Sarajevo Ahmeda Kulanića.
- Želim da poneste poruku iz Sarajeva da je ovo glavni grad vaše države, da ste uvijek dobrodošli ovdje, da su ovo vaše škole u kojima se uvijek možete osjećati kao kod kuće te da je Memorijalni centar Sarajevo vaša kuća u koju uvijek možete doći - kazao je Kulanić.
Za učenike su na Igmanu organizovano i sportska takmičenja, pružajući im priliku za zabavu, ali i naglašavajući važnost timskog rada i saradnje.
Mirela Ljumanović, nastavnica iz Osnovne škole "Dositej Obradović" u Prijedoru, kaže kako je projekat "Škole kulture sjećanja" izvanredno osmišljen i proveden.
- Važno je graditi prijateljstva i njegovati ih, a kultura sjećanja je ključna za razumijevanje naše prošlosti i budućnosti. Djeca su kroz ovo iskustvo stekla nove perspektive i bogatstvo uspomena koje će ih pratiti kroz život - kazala je nastavnica Ljumanović.
FOTO: MC Sarajevo
Učenik Ekonomske škole iz Brčkog Ismail Salihović izrazio je svoje zadovoljstvo onim što je čuo, vidio i naučio tokom "Škole kulture sjećanja".
"Ovo je jedno nezaboravno iskustvo. Posebno ću pamtiti posjetu Muzejskoj postavci heroja oslobodilačkog rata na Kovačima, Tunelu spasa, Ratnoj džamiji, Igmanu, Vijećnici, kao i vožnju kamionom i Trebevićkom žičarom - rekao je Salihović.
Predsjednik skupštine Omladinskog savjeta Prijedora Mirnes Duratović kaže kako podrška Ministarstva za boračka pitanja KS i Memorijalnog centra Sarajevo motivira i potiče njihove ambicije za daljnju izgradnju i jačanje države Bosne i Hercegovine.
Za učešće u "Školi kulture sjećanja" svim učenicima su uručeni certifikati, a u znak zahvalnosti predstavnici Janje su direktoru Kulaniću uručili zahvalnicu.
"Škola kulture sjećanja" održana je uz podršku Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.