open-navfaktor-logo
search
"Selam, ya Resulallah"
U Sarajevu otvorena manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku
Svečanim programom u Sarajevu je danas otvorena tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" koja će trajati do 23. oktobra 2022. godine.
03.10.2022. u 20:34
get url
text

Otvaranju manifestacije su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i drugi vjerski službenici.

Ef. Velić je tom prilikom svim muslimanskim vjernicima uputio čestitke povodom ovog mubarek mjeseca – mjeseca mevluda, u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

- Ovaj mjesec bosanski muslimani tradicionalno dočekuju sa velikim poštovanjem. Na osnovu tog dubokog potšovanja su se stoljećima učili mevludi i organizirale različite aktivnosti koje su vremenom postale prepoznatljiv običaj bosanskih muslimana i jedan od važnih dijelova autohtone islamske tradicije bosanskih muslimana - kazao je ef. Velić.

U tom pogledu i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira različite aktivnosti i sadržaje.

- Učimo mevlude ovih dvadeset dana koji su pred nama. Zatim organiziramo brojna predavanja, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade i mektebsku djecu, i posebno programe za ženski dio džemata - rekao je on.

Motiv ovogodišnje manifestacije je dobročinstvo, naređivanje dobročinstva i čestitosti, i neučestvovanja u grijehu i neprijateljstvu.

- To je Kur'anska poruka, univerzalna poruka. Stoga ćemo mi u svim našim aktivnostima i sadržajima naglašavati dobročinstvo i dobro djelo, da se više čini dobrih djela, da se na zlo uzvraća dobrim, da je dobro djelo i osmijeh i da je dobro djelo skloniti i kamen s puta, da je dobro djelo pomoći nekom čovjeku koji je u potrebi u našoj blizini - istakao je ef. Velić.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo od 3. do 23. oktobra će se održati 18. tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah", koja će na 28 programskih sadržaja okupiti više od 160 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Konferencija za novinare povodom održavanja 18. manifestacije pod nazivom Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" održana je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a javnosti su predstavljeni ciljevi i očekivanja od ovog tradicionalnog projekta u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i kalendar aktivnosti za 2022. godinu.

Ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" su doprinos afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.