open-navfaktor-logo
search
IX transverzala
U Sarajevu počinje gradnja kružnog toka vrijednog oko 5 miliona KM
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su danas Aneks I Sporazuma o udruživanju finansijskih sredstava na ime izgradnje kružnog toka, u okviru realizacije projekta izgradnje IX transverzale.  
24.08.2020. u 17:01
get url
text

Potpisnici ovog sporazuma su se usaglasili da će iz budžetskih 2020. i 2021. godine na ime realizacije projekta osigurati finansijska sredstva u iznosu od 4.900.000 KM sa PDV-om.

Prema tom dogovoru, Ministarstvo i Direkcija će osigurati po 2.000.000 KM, a Općina Novi Grad 900.000 KM.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je naglasio da Općina Novi Grad dobija vrijedan infrastrukturni projekt, koji će građanima osigurati brži i lakši izlazak iz grada.

- Sredstva koja su osigurali Kanton i Općina omogućit će nam povezivanje sa LOT-om 2C, sa ulicom Džemala Bijedića i infrastrukturalno rasterećenje saobraćaja u tom dijelu grada. Općina Novi Grad dobit će vrijedan infrastrukturni projekt, građani Kantona će imati lakši i brži izlazak iz grada, a to će osigurati i smanjenje zagađenja u gradu - rekao je premijer Nenadić.

Ministar Kalem istakao je da je IX transverzala jedna od prioritetnih saobraćajnica u KS, čijom izgradnjom će se dobiti kvalitetan spoj sa autoputem.

Dodao je da je pri kraju i projektno rješenje kada je u pitanju XII transverzala, što će umnogome unaprijediti cestovnu infrastrukturu u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Semir Efendić rekao je da ukupan ugovor za izgradnju IX transverzale, najvećeg saobraćajnog projekta na prostoru Općine, iznosi oko 15 miliona, a da je do sada realizirano blizu 10 miliona.

- Most na IX transverzali je završen, ali da bi bio u funkciji potrebno je da se izgradi kružni tok. Prema projektnom rješenju, na kružnom toku neće biti saobraćaja pješaka, on će se odvijati ispod kružnog toka. Sa izvođačem radova je već zaključen okvirni ugovor i vrlo brzo očekujemo početak njegove izgradnje, kao i zadnje faze izgradnje IX transverzale - rekao je načelnik Efendić.

Kazao je da je za kompletnu realizaciju potrebno još da Skupština KS donese odluku o okvirnom preseljenju objekata privremenog karaktera koji se nalaze na trasi IX transverzale, a koji zauzimaju i dio budućeg kružnog toka, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.